top of page
Šternberk.png

Šternberk (***)

Regio (kraj) : Olomouc
District (okres) : Olomouc
Coördinaten locatie : 49°44 N 17°18 O
GPS parking : Radniční
Website locatie :
Šternberk

weerbericht.png
pdf.png

Šternberk is gelegen in het oostelijke deel van het land enkele km ten noorden van de stad Olomouc.

De oorsprong van Šternberk is verbonden met mythen en verfraaid met legenden die de stad verbonden met de wilde Tataarse stam. Volgens deze rapporten heeft Šternberk zijn oprichting te danken aan de dappere Jaroslav van Šternberk, die in 1241 nabij Olomouc dapper de gevaarlijke Tataren confronteerde en hun invasie in Moravië verdedigde. Daarvoor werd hij door de koning beloond met het gebied ten noorden van Olomouc, waar hij het kasteel van Šternberk bouwde.

Deze legende verscheen voor het eerst in de kronieken van het humanisme in de 16e eeuw en bleef in andere periodedocumenten overleven, zoals het manuscript van Královédvorský.

 

Bezienswaardigheden

 

Stadhuis

Het stadhuis in Šternberk staat sinds het middeleeuwse begin op de plaats van het kasteel op de Horní náměstí. In 1627 brandde het oude stadhuis af en in 1638 bouwden de stadsbewoners hier een nieuw stadhuis, gedocumenteerd onder andere op een vergezicht van 1727.

In 1675 onderging het stadhuis enkele kleine aanpassingen, maar in 1868 werd het gebouw gesloopt en vervangen door een nieuw stadhuis, waarvan het uiterlijk tot op de dag van vandaag hetzelfde is gebleven.

 

>>> Adres : Horní náměstí 16 <<<

 

Šternberský klášter (klooster)

 

Een bezoek aan het unieke Šternberk-klooster biedt ruimte om te leren over geschiedenis, architectuur, kunst en muziek, van gotiek tot heden.

Een rondleiding door het hele gebied van het voormalige Augustijner klooster omvat een tentoonstelling over de geschiedenis van de stad, de geschiedenis van het klooster, kloosterkelders, historische zalen met enkele vernieuwde plafondschilderingen van Jan Kryštof Handke, een fotogalerij van barokke schilders en een klokkentoren. Live muziek wordt uitgevoerd op verschillende instrumenten in de hallen van de tourroute.

 

De muzikale ervaring van de permanente tentoonstelling culmineert in een orgelspel verrijkt met een adembenemend uitzicht op de fresco-decoratie van de kerk van Maria.

 

Het huidige uiterlijk van het voormalige klooster in de directe omgeving van het kasteel Šternberk dateert uit de 18e eeuw

 

>>> Adres : Farní 50/3 <<<

 

Hrad Šternberk

Het dominante kenmerk van de stad Šternberk is het kasteel. Het werd opgericht in de tweede helft van de 13e eeuw door Zdeslav van Šternberk en is een van de oudste bouwwerken in Noord-Moravië. Het kasteel onderging Renaissance-aanpassingen in de 16e eeuw en de meest recente substantiële reconstructie vond plaats aan het einde van de 19e eeuw in de historische romaanse stijl, door de laatste eigenaren van de familie Liechtenstein.

Een verzameling objecten van de laatste eigenaren van de Liechtensteinse familie, die in de jaren dertig een deel van het kasteel als museum voor het publiek openden, is in verschillende delen van het kasteel bewaard in unieke mate (kunst uit de middeleeuwen en renaissance, kunstnijverheid en uitzonderlijke technische apparatuur).

>>> Adres : Horní nám. 6 <<<

>>> Website : Hrad Šternberk <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page