top of page
Stod.png

Stod (*)

Regio (kraj) : Plzeň

District (okres) : Plzeň-jih
Coördinaten locatie : 49°38 N 13°10 O
GPS parking : nám. ČSA
Website locatie :
Stod 

weerbericht.png
pdf.png

De eerste historische vermelding van de site is gevonden in 1235, toen koning Wenceslas I een dorp genaamd Stod schonk aan het nabijgelegen klooster in Chotěšov. Door archeologische vondsten is de nederzetting in het gebied van de huidige stad echter veel ouder. Het jaar 1315 is erg belangrijk voor het dorp, toen koning Jan van Luxemburg het dorp Stod promoveerde tot een kleine stad. Dit getuigt van de snelle ontwikkeling van het dorp, dat lag aan een belangrijke handelsader tussen Oost en West.

 

Een andere belangrijke datum voor Stod was het jaar 1547, toen in Stod een poststation werd opgericht. De ramp voor de gemeente was de Dertigjarige Oorlog. Volgens documenten uit 1654 bleven er slechts 230 inwoners in het dorp. Dit resulteerde in de roep van families uit Teplá en Beieren tot hervestiging van de regio en daarmee tot een herbouw van de stad met stenen gebouwen in het gebied. In 1850 werd Stod een stad.

 

De ontwikkeling van de stad werd onderbroken door de Tweede Wereldoorlog. Na de bevrijding verhuisde het grootste deel van de Duitse bevolking naar Duitsland.

 

Bezienswaardigheden

 

Kerk van Maria Magdalena

 

In de oudste tijden was er een houten kapel in de plaats van de huidige kerk, die vermoedelijk in 1406 werd verbouwd tot een stenen kapel. Deze kapel is hoogstwaarschijnlijk verdwenen en op die plaats werd een bijkantoorkerk gebouwd, die op 20 augustus 1567 was ingewijd.

 

De kerk van Maria Magdalena is een driebeukig gebouw met een oudere toren boven de westgevel. De inrichting is van barok tot classicistisch. De kerk is eigendom van de rooms-katholieke kerk en werd in 1992-1995 gereconstrueerd.

 

>>> Adres : Kostelní 132 <<<

 

Stará pošta

 

Het oude postkantoor is gelegen in de zuidoostelijke hoek van Komenského náměstí (nr. 12). Het werd gebouwd in 1747. Het huis wordt gekenmerkt door een opvallende barokke gevel met drie sierlijke delen.

 

Een van de schilden draagt ​​het bouwjaar, de andere gevel is een reliëfbeeld van een keizerlijke dubbelkoppige adelaar. Het gebouw werd gebruikt voor het postspoor Praag - Plzeň - Klenčí.

 

Aan het begin van de 18e eeuw werd een kuststation voor postwagons gebouwd tussen Stod en de nabijgelegen heuvel Trný op de weg naar het westen. Het postkantoor in Stoda wordt sinds 1548 vermeld en is dus één van de oudste van het land.

 

>>> Adres : Komenského náměstí <<<

 

Rozhledna na Křížovém vrchu

 

Een van de mooiste barokke gebouwen in de buurt van Stod was een kerk op de heuvel Vrabina, die in 1755 werd gebouwd. De prachtige constructie van de kerk is gemaakt naar het model van de Praagse kerk "Na Karlově". De artistieke decoratie en fresco's waren het werk van Plzeň-schilder Julius Lux.

 

Binnenin stonden vier weelderige altaren. De laatste leidde naar 18 marmeren trappen. Na de afschaffing van het Chotěšov-klooster door Joseph II, werd ook dit juweel afgebroken. Alleen de tekening is bewaard gebleven.

Van 1859 tot 1862 werd op zijn plaats een nieuwe kerk gebouwd, die een belangrijk bedevaartsoord werd en waartoe de zogenaamde kruiswegstaties, versierd met barokke beelden, leidden. Deze werden vernietigd door de vandalen vóór de Tweede Wereldoorlog en de kerk die in de jaren negentig nog overeind stond, liet alleen de buitenmuur over.

 

In 2009 hebben de gezamenlijke inspanningen van Stod en de Radbuza Microregio het dak van het voormalige kerkgebouw hersteld, waardoor de geavanceerde verwoesting van het gebouw werd gestopt.

Momenteel wordt de vloer in het voormalige kerkschip opgeleverd en worden gevels gerestaureerd.

 

>>> Adres : Vyhlídka v Chotěšově <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page