top of page

Stráž nad Nežárkou (*)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen

District (okres) : Jindřichův Hradec
Coördinaten locatie : 49°04 N 14°54 O
GPS parking : nám. Emy Destinnové 1
Website locatie : 
Stráž nad Nežárkou

Stráž nad Nežárkou.png
weerbericht.png
pdf.png

Stráž nad Nežárkou is een stad in de regio Zuid-Bohemen, maakt deel uit van het district Jindřichův Hradec en telt ongeveer 900 inwoners.

Een paar kilometer voor men Stráž nad Nežárkou bereikt, wordt de aanwezigheid van de stad aangekondigd door de dominante toren van het wachtkasteel, die zijn omgeving in zijn ongewijzigde vorm eeuwenlang bewaakt.

 

De stad ligt op een hoogte van 452 m, in een regio met een enorme rijkdom aan water, bossen, zand en turf. Het is een landschap van natte weilanden, waar ooievaars op één been staan, waardoor de rivier de Nežárka stroomt, en daarnaast zijn er vele vijvers en beekjes, waarvan de spiegels de zon opvangen, de vorm van bomen en torens van dorpen en steden.

 

Tot op de dag van vandaag getuigt de stad zelf, met zijn plattegrondkarakter, van het feit dat het werd gebouwd langs een weg waarlangs bedrijven stromen, en de rechthoekige vorm van het plein suggereert zijn functie als marktplaats. In het oostelijke deel van het dorp aan de rivier is er een kasteel, ten westen ervan is er een fort, van de vestingwerken waarvan een klokkentoren bewaard is gebleven, aangepast in 1861 volgens de instructies van de bouwer Gaube. Het is waarschijnlijk dat de klokkentoren vroeger voor verdedigingsdoeleinden werd gebruikt. Herenhuizen, levendige pleinen, worden gebouwd op smalle diepe kavels. De bewoners van deze huizen waren niet alleen bezig met ambachten, maar ook met akkerbouw. 

Bezienswaardigheden

 

Stadhuis

 

Het huidige gebouw werd in 1876 gebouwd op de plaats van het oude stadhuis, dat in 1875 door een grote brand werd verwoest, toen naast het stadhuis ook een groot deel van de huizen aan de noordzijde van het plein afbrandde.

 

Het uiterlijk van het stadhuis werd in de jaren 70 beschadigd door een ongevoelige reparatie, waarbij de oude ramen en toegangsdeuren werden vervangen door moderne.

 

Het gebouw herbergt nu de gemeentediensten.

 

>>> Adres : nám. Emy Destinnové <<<

 

Kerk van Petrus en Paulus

 

Oorspronkelijk was het een gotisch gebouw met een neogotisch hoofdschip. Ze werd voor het eerst genoemd als parochie in 1361. De eerste reconstructie vond plaats in 1413 en was toen de zogenaamde kasteelkapel van St. Michala.

 

Het neogotische hoofdschip met een vlak plafond werd gebouwd aan het begin van de 20e eeuw en het interieur is neogotisch en barok.

>>> Adres : Ruská 64 <<<

Kasteel

Oorspronkelijk was het een gotisch kasteel, gebouwd in de tweede helft van de 13e eeuw. Het brandde in 1570 af, nadat het door de bliksem was getroffen. Na 1715 werd het herbouwd tot een barok kasteel, waarvan het uiterlijk sindsdien niet wezenlijk is veranderd.

 

Een ronde toren met een op het zuidwesten gerichte rand is bewaard gebleven van het oorspronkelijke kasteel, dat alleen aan de kop van het oorspronkelijke kasteel stond. Ten noorden van de toren stond het kasteelpaleis, achter de toren was de nog gesloten binnenplaats aan de oostkant van de vestingmuur.

 

Het huidige kasteel is een gebouw met drie vleugels en één verdieping. In de barokke gevel bevinden zich aan weerszijden van de oorspronkelijke toren twee portalen, die de as van de westelijke gevel vormen. Een barokke trap leidde naar de noordvleugel, maar die werd in de jaren vijftig afgebroken.

 

>>> Adres : nám. Emy Destinnové 1 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page