top of page
Strakonice.png

Strakonice (***)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen
District (okres) : Strakonice
Coördinaten locatie : 49°15 N 13°54 O
GPS parking : Pod Hradem (kasteel)

GPS parking : Velké nám. (centrum)
Website locatie :
Strakonice

weerbericht.png
pdf.png

Strakonice is een stad in de regio Zuid-Bohemen en maakt deel uit van het district Strakonice. De stad telt ongeveer 23.000 inwoners.

De eerste schriftelijke vermelding van Strakonice komt uit 1243, toen Bolemila, de vrouw van Bavor I., het dorp rond Strakonice schenkt aan de Orde van Sint-Jan en de kerk van St. Wenceslas, waarin ze deze schenking in het openbaar aankondigde.

 

Door de frequente overstromingen van de stad door de rivier leken de eerste eigenaren - de Beierse - aanvankelijk niet veel hoop op een lange termijn bestaan. Ze rekenden eerder op een nederzetting genaamd Lom, waar ook de oudste kerk stond : de kerk van St. Wenceslas (ironisch genoeg is echter dat de nederzetting Lom is verdwenen). Strakonice was typisch een rivierstad met bruggen, loopbruggen en molens.

 

Op de drempel van de moderne tijd verandert ook het gezicht van de stad en haar directe omgeving. Vijvers en de ontwikkeling van gilden worden ook weerspiegeld in het aantal privileges dat wordt verleend aan de stad of aan individuele gilden. Velen van hen hebben permanent de nadruk gelegd op de productiefocus van de stad op textielproductie, zoals leerlooierij, hoeden maken en snijden.

 

De oprichting van de nieuwe republiek maakte een einde aan het bijna zevenhonderdjarige bestuur van de stad door de Maltese Orde. Dit gebeurde in verband met de landhervorming in de jaren twintig.

 

Na de Tweede Wereldoorlog begon de stad zich te ontwikkelen tot zijn huidige vorm.

Bezienswaardigheden

 

Strakonický hrad (Kasteel)

 

Het kasteel van Strakonice is een uitzonderlijk monument, zowel qua geschiedenis als qua architectuur. Er

is niet veel informatie over het ontstaan. Uit bronnen weet menalleen dat al in 1243 een paleis stond aan de samenvloeiing van de rivieren Otava en Volyňka.

In die tijd was het kasteel de zetel van een exclusief nobele Beierse familie. Řád sv. Johannes van Jeruzalem, Maltese ridders, verwierven het hele kasteel aan het begin van de 15e eeuw. De oudste delen van het kasteel dragen gotische architectuur (St. Procopiuskerk, Rumpál-toren),

 

De Renaissance markeerde de bouw van de toren Jelenka en in de classicistische stijl werd de gevel van het oostelijke deel van het kasteel verbouwd. Geleidelijke reconstructies veranderden echter het middeleeuwse uiterlijk van het kasteel niet fundamenteel. Er kwam wel een gesloten tweede binnenplaats en een gracht in de buurt van de rivier bij.

 

Tegenwoordig is het kasteelterrein een plaats waar het hele jaar door verschillende culturele evenementen plaatsvinden. Het museum bevindt zich hier. In het westelijke deel van het kasteel is er een kasteelsafari, waar dwerggeiten, pony's en een ezel vertoeven.

 

>>> Adres : Pod Hradem <<<

>>> Website : Hrad Strakonice <<<

 

Bývalá radnice (Oud stadhuis)

 

Het voormalige stadhuisgebouw, gelegen aan Velke Náměstí in de nabijheid van de stadsdiensten, verving het oorspronkelijke lagere gebouw met typische toren, die door brand vernietigd werd. Later werd het de zetel van een lagere school.  

De gevel van het gebouw werd in 1903 versierd met gekleurde sgraffito door academische schilder Josef Bosáček op basis van themakartons van Mikoláš Aleš. Op de eerste verdieping is er een rijke decoratieve decoratie van verweven ranken, bladeren en bloemen. De tweede verdieping is versierd met ornamenten en in het midden tussen de ramen vindt men het stadsembleem en de Tsjechische leeuw. Gebogen velden van de toren hebben aan beide kanten figuren van gerechtigheid en zelfbestuur. De laatste sgraffito-restauratie werd in 2016 uitgevoerd door de restaurateur Hynek Merta.

 

>>> Adres : Velke Náměstí <<<

 

Dům U Hroznu (Huis bij de druif)

 

Een van de oudste huizen op Velke Náměstí  is nr. 54 met een gebeeldhouwde blauwe druif en het jaar 1808 in de gevel. Geconserveerd metselwerk bewijst zijn oorsprong al in de middeleeuwen. Het was een de meest spectaculaire huizen op het plein in de 16e eeuw, tijdens de Renaissance.

De symmetrische voorgevel, tegenwoordig versierd met classicistische elementen, sierde het huis in de barok en het huidige uiterlijk werd er pas tijdens de laatste reconstructie opnieuw teruggebracht, waardoor het gebouw van een zekere sloop werd gered.

 

>>> Adres : Velke Náměstí <<<

 

Papežovy domy na Velkém náměstí (Paushuizen)

De huizen waren van de Strakonice-bouwer Ing. Gustav Papežovi. De opstelling van gebouwen loodrecht op het plein was typisch voor Renaissance- en Gotische gebouwen. De decoratie van de schilden met spiraalvormige voluten lijkt op de gebouwen van Zuid-Boheemse volksarchitectuur, rustieke barok. De grafbuste van de bouwer van het huis bevindt zich op het graf op het kerkhof van Strakonice en is gemaakt door de nationale kunstenaar Břetislav Benda.

>>> Adres : Velke Náměstí <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page