top of page

Strážnice (***)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië

District (okres) : Hodonín
Coördinaten locatie : 48°54 N 17°19 O
GPS parking : Zámek
Website locatie : 
Strážnice

Strážnice.png
weerbericht.png
pdf.png

De stad Strážnice is gelegen in de Dolnomoravský úval nabij de zuidoostelijke grens van de Tsjechische Republiek, vlakbij de grens met de Slowaakse Republiek. De stad heeft een oppervlakte van 3140 ha op een hoogte van 177 m. De Velička-rivier stroomt in de directe omgeving. De Morava-rivier wordt van de stad gescheiden door een systeem van dammen, waarbij het zogenaamde Baťa-kanaal de belangrijkste barrière is tegen overstromingen.

 

De eerste schriftelijke vermelding van de stad gaat terug tot 1302. Van de oude vestingwerken, bestaande uit grachten, wallen, houten palissaden, hoge stenen muren en bastillons, zijn slechts twee toegangspoorten tot de stad bewaard gebleven, oorspronkelijk uitgerust met een ophaalbrug en een uitkijktoren. Oorspronkelijk werd een waterkasteel geleidelijk verbouwd tot een kasteel.

 

Strážnice was in die tijd de op twee na grootste stad van Moravië en ook beroemd om de wijnproductie.

 

Bezienswaardigheden

 

Skalická poort

 

Direct bij de ingang van de stad Strážnice langs de hoofdweg in de richting van Hodonín of vanaf de andere kant van Veselí nad Moravou, bevinden zich de overblijfselen van twee enorme renaissancistische verdedigingstorens uit de Renaissance met schietgaten. Deze zijn bewaard gebleven aan de rand van de stad als de overblijfselen van de oorspronkelijke middeleeuwse stadsversterkingen, die geleidelijk rond het kasteel en de hele stad werden gebouwd.

 

>>> Adres : Masarykova <<<

 

Witte Wachttoren

 

Naast wallen, palissaden en grachten omvatte het verdedigingssysteem van de stad ook een toren die ongeveer tussen 1615 en 1620 werd gebouwd in de laat-renaissancestijl. Oorspronkelijk was hij naar verluidt een verdieping hoger, bestaande uit een open houten observatiedek. Bij de grote brand van de stad in 1652 brandde die echter af en werd niet hersteld. De toren werd verlaagd tot 34 meter.

 

Het gebouw lijkt op de slanke renaissancetoren van het Italiaanse type, de zogenaamde campanile, waarvan de muren waren versierd met renaissancistische ornamenten - sgraffito. Het gebouw is waarschijnlijk het werk van Italiaanse bouwers.

 

In 2013 is het interieur van de toren hersteld en opengesteld voor publiek.

 

>>> Adres : Kostelní 1330 <<<

 

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

 

De Hemelvaartskerk maakt deel uit van een barokcomplex uit het midden van de 18e eeuw, samen met een voormalig klooster en gymzaal. Ze werd gebouwd op de plaats van het oorspronkelijke broederlijke complex uit de late 16e eeuw.

 

Meer dan honderd jaar werd de Kerk van de Broeders gebruikt voor aanbidding, en geleidelijk werd tot een afstand van 90 km van de stad geld ingezameld voor de bouw van een nieuwe kerk.

 

>>> Adres : Piaristické náměstí 520 - Strážnice <<<

 

Kasteel van Strážnice

 

Het kasteel van Strážnice was oorspronkelijk een waterkasteel, gesticht in de tweede helft van de 13e eeuw, toen het kasteel en de stad toebehoorden aan Milot van Dědice. Het had een bewakingsfunctie (ook de naam van de stad).

Het landhuis was vaak het doelwit van Hongaarse en Turkse invasies, later ook van anti-Husitische troepen, dus herbouwde George van Kravaře het in gotische stijl en omringde de wal en gracht. De restanten zijn bewaard gebleven.

 

Jan Jetrich van Zerotin veranderde het gezicht van het kasteel het meest en bouwde het kasteel om tot een renaissancistisch kasteel met arcades, dat tot de 19e eeuw duurde. Sinds de 19e eeuw is het in neo-renaissancevorm.

 

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel door de staat genationaliseerd.

Rondom het kasteel is een Engels park gesticht in de eerste helft van de 19e eeuw.

 

>>> Adres : Zámek 672 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page