top of page
Strážný.png

Strážný (*)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen

District (okres) : Prachatice
Coördinaten locatie : 48°54 N 13°41 O
GPS parking : Centrum
Website locatie : 
Strážný

weerbericht.png
pdf.png

Strážný is een gemeente in de regio Zuid-Bohemen, maakt deel uit van het district Prachatice en telt ongeveer 500 inwoners.

 

In 1689 werd de nederzetting Kunžvart gevestigd op de koopvaardijweg, die het Beierse Passau met het Tsjechische achterland verbond, waarna caravans met ladingpakketten verschillende soorten goederen naar Bohemen brachten, vooral het broodnodige en onvervangbare zout.

 

Kunžvart is genoemd naar het nabijgelegen kasteel, dat eeuwenlang de veiligheid bewaakte, zowel op het Gouden Pad als op de grens van het Tsjechische Koninkrijk. Pas later werd de nieuwe naam van het dorp Strážný. Het nieuw opgerichte dorp groeide heel snel. De snelle ontwikkeling wordt ook bewezen door het feit dat reeds in 1833 de internationale weg van Praag naar Passau door het dorp ging en een van de eerste buslijnen in Bohemen in bedrijf was.

 

Bezienswaardigheden

 

Kerk van de Heilige Drie-Eenheid

 

Het belangrijkste monument is de Kerk van de Heilige Drie-eenheid uit 1780. De parochie is met de kerk gebouwd. Het altaar is meerdere keren herbouwd en hersteld.

 

In 1786, nadat de bliksem insloeg, brandde ze af. Ze werd opnieuw hersteld in 1929, maar in 1965 werd ze vernietigd op beslissing van het Prachatice District Comité. Met toestemming van de regionale hygiënist werden de graven opgegraven, verplaatst en werden de grafstenen verwijderd.

Alleen het beeld van de Maagd Maria is bewaard gebleven.

De stad Strážný liet een model van de kerk van de heilige drie-eenheid bouwen op basis van historische foto's. Het model is gemaakt door gevangenen uit de Horní Slavkov-gevangenis en het is momenteel mogelijk om het te bekijken tijdens de kantooruren in het stadhuis van Strážný.

 

>>> Adres : Strážný 23 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page