top of page
Stříbro.png

Stříbro (**)

Regio (kraj) : Plzeň
District (okres) : Tachov
Coördinaten locatie : 49°45 N 12°60 O
GPS parking : Masarykovo nám.
Website locatie :
Stříbro

weerbericht.png
pdf.png

De stad Stříbro ligt boven de vallei van de rivier Mže. Mže is de oudste rivier in Tsjechië en de stad heeft een zeer rijke geschiedenis. De oudste archeologische vondsten zijn uit de stenen- en bronstijd. De eerste schriftelijke gegevens dateren uit 1183. De hele geschiedenis was gebaseerd op een gunstige locatie op de route van de handelsroute Praag - Neurenberg. Even belangrijk voor Stříbro zijn mijnbouw en ertsmijnen, die de stad zijn naam gaven.

In het begin was Stříbro  eerder een mijnbouwnederzetting met de Kerk van de Maagd Maria, die naast het huidige kerkhof stond. Op dat moment wordt de site ook genoemd naar de rivier de Mze. Tussen 1240 en 1250 werd de basis gelegd van de nieuwe koninklijke stad met interessante architectonische elementen op een rotsachtig voorgebergte boven de oude mijnbouwnederzetting. In de 13e en 14e eeuw ontving de stad Stříbro verschillende privileges van Tsjechische koningen. Onder druk van de stedelingen werden enkele voorrechten, die op dat moment eigendom waren van Kladruby, onder invloed van de kerk afgeschaft.

 

Voor de oorlogen met Hussite was Stříbro een van de vier grootste steden in de regio Plzeň. Stříbro had ook drie kerken en drie kloosters. In 1427 werd de stad zonder succes belegerd door kruisvaarders in de gedenkwaardige strijd van Tachov.

 

De zestiende eeuw was een tijd van ontwikkeling voor Stříbro. Elf professionele gilden floreerden en bier uit de brouwerij van Stříbro werd wijd en zijd beroemd. Een aantal herenhuizen, een stadhuis werden gebouwd, kerken werden gerepareerd en de vestingwerken werden ook gewijzigd.

 

Een andere ramp was de Dertigjarige Oorlog, toen de stad eerst werd geplunderd door Zweedse troepen en vervolgens door het keizerlijke leger.

 

In 1660 werd opnieuw aan mijnbouw gedaan in loodmijnen en dat heeft de stad geholpen om de vroegere welvaart te herwinnen. Met de komst van Duitse mijnwerkers kreeg de Duitse bevolking de overhand. De burgers van Stříbro waren niet alleen mijnwerkers, kooplieden en ambachtslieden, maar vulden hun inkomsten ook aan met landbouw. De winning van looderts werd stopgezet in het begin van de jaren tachtig.

Bezienswaardigheden

 

De historische kern van de stad werd uitgeroepen tot een stedelijk beschermd gebied. De ruimte van het plein (Masarykovo nám.) is een waardevol stadscentrum.

Het Renaissance-stadhuis met een prachtige sgraffito-decoratie van de gevel, is uiterst belangrijk. Opvallend zijn ook de Renaissance-portalen, die een unieke architecturale groep vormen.

 

>>> Adres : Masarykovo nám. <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page