top of page
Stúdénka.png

Stúdénka (**)

Regio (kraj) : Moravië-Silezië

District (okres) : Nový Jičín
Coördinaten locatie : 49°43 N 18°04 O
GPS parking : Panská 229
Website locatie : 
Stúdénka

weerbericht.png
pdf.png

Studénka is een stad in de regio Moravië-Silezië, maakt deel uit van het district Nový Jičín en telt ongeveer 10.500 inwoners.

 

Tegenwoordig is Studénka de jongste stad in het Nový Jičín-district, gelegen in het vlakke gebied van de noordelijke monding van de Moravische poort, ongeveer 20 km ten zuidwesten van Ostrava en 20 km ten noordoosten van Nový Jičín.

Hij bestaat uit drie delen Studénka, Butovice en Nová Horka. De stad werd in 1959 gesticht door de dorpen Butovice en Studénka te verbinden, het dorp Nová Horka werd in 1975 aan de stad toegevoegd.

 

Studénka ligt in het beschermde landschapsgebied Poodří en is omgeven door vijvers en weiden met restanten van uiterwaardenbossen. De Odra-rivier met natuurlijke meanders stroomt door het dorp en creëert een prachtige natuurlijke omgeving met een unieke flora en fauna.

 

In 1970 werd een natuurreservaat "Kotvice" opgericht tussen Studénka en Nová Horká, in 2009 werd het natuurreservaat Bažantula gevestigd in Studénka.

 

Studénka heeft geen natuurlijk historisch centrum, maar bijna de helft van de bevolking woont op een woonwijk die is verbonden met het voormalige Butovice, waar het administratieve centrum van de stad ligt. De naam Studénka is waarschijnlijk afgeleid van de Lašsko-naam van een put.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Stúdénka

 

Het huidige oude kasteel werd in 1567 in renaissancestijl gebouwd door de heren van Fulštejn in plaats van het oorspronkelijke gotische fort, dat beschreven is in de 15e eeuw.

 

In de jaren 1749-1750 bouwde Josef Kryštof Ondřej Řeplinský van Bereček een nieuw barok gebouw, het zogenaamde nieuwe kasteel. Tussen 1860 en 1863 werd een algehele reconstructie uitgevoerd, het oorspronkelijke gebouw met twee verdiepingen werd uitgebreid met een toren en een kleine toren met een wenteltrap.

 

De marmeren trappen van de hoofdtrap zijn geïmporteerd uit Velké Kunčice u Glucholazů, de gietijzeren leuningen zijn gemaakt door de ijzerfabriek in Blansko. Rondom het kasteel werd een park aangelegd waar veel interessante exotische bomen werden geplant.

 

In 1936 kocht het dorp Studénka het kasteel, inclusief het park van Prins Blücher. Het barokke gebouw van het nieuwe kasteel wordt momenteel gebruikt voor culturele en commerciële doeleinden. Er is een stijlvolle ceremoniële zaal, bibliotheek, klaslokaal basisschool, wagenmuseum.

 

>>> Adres : Panská 229 <<<

Zámek Nová Horka

 

Op zondag 27 september 2020 vond de ceremoniële opening plaats van het Nová Horka-kasteel, een van de takken van het Museum van de regio Novojičín.

 

Dankzij de uitgebreide reconstructie kunnen mensen de schoonheid van dit kasteel bewonderen. Het interieur en de kasteelkapel zijn gerenoveerd. Het gebouw kreeg een nieuwe gevel, ook het park onderging aanpassingen. Alle werkzaamheden werden uitgevoerd onder toezicht van natuurbeschermers, de restauratoren hadden een groot aandeel in de restauratie van het kasteel.

 

Op 28 september 2020 konden de eerste bezoekers het gebouw zien.

 

Het kasteel en zijn museumtentoonstellingen zijn dagelijks open voor het publiek, behalve op maandag (9–12, 13–17). In de winter, van november tot maart, zijn bezoeken alleen mogelijk op afspraak.

 

>>> Adres : Nová Horka 22 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page