top of page
Stvolínky.png

Stvolínky (*)

Regio (kraj) : Liberec

District (okres) : Česká Lípa
Coördinaten locatie : 50°38 N 14°26 O
GPS parking : Stvolínky 1
Website locatie : 
Stvolínky

weerbericht.png
pdf.png

Stvolínky is een kleine gemeente in de regio Liberec, en maakt deel uit van het district Česká Lípa. De gemeente telt ongeveer 300 inwoners.

De oudste historisch gedocumenteerde schriftelijke vermelding van Stvolínky dateert uit 1197. Het dorp werd beheerd door bisschop Hroznata, die het schonk aan een zekere Zdeslav en zijn broers.

In 1505 werd Stvolínky een stad. In die periode werd het bestaande fort omgebouwd tot een kasteel in renaissancestijl.

 

Het einde van de Tweede Wereldoorlog werd gevolgd door de verdrijving van de Duitse bevolking en de daaropvolgende nederzetting van dorpen, aan het einde van de jaren '40, was een tijd van grote opbouw.

 

In 1950 werd het kasteel toegewezen aan een staatsboerderij en begon het te worden gebruikt voor het huisvesten van werknemers en opslagfaciliteiten, later werd het overgedragen aan de eigendom van de gemeente.

Op heden moeten nog veel herstellingen aan zowel het kasteel, als de kerk uitgevoerd worden.

 

Bezienswaardigheden

 

kostel Všech svatých

 

De stenen kerk werd naar verluidt gebouwd op de plaats van een houten gebouw aan het begin van de 14e en 15e eeuw, de toren is waarschijnlijk later toegevoegd.

 

Tijdens de reparatie van 1655 en 1770 kreeg de kerk er een kapel van St. Anny in de noordwestelijke hoek, in 1811 werd een nieuwe pastorie bijgebouwd.

 

Na 1945 raakte alles in verval, maar de eerste reparaties zijn nu al aan de gang.

 

>>> Adres : Stvolínky 61 <<<

 

Kasteel van Stvolínky

 

Het plaatselijke kasteel, ontstaan ​​door de reconstructie van een ouder fort, staat in het zuidwestelijke deel van het dorp naast de kerk boven de helling naar Bobří potok en is zelfs te zien als men door het dorp loopt via de hoofdweg 15.

 

Het viervleugelige barokke gebouw is nog gedeeltelijk omgeven door de oorspronkelijke gracht en verbergt ongetwijfeld waardevolle overblijfselen van originele gotische forten en reconstructies uit de renaissance.

 

Het monument verkeert echter in niet erg goede staat en is normaal gesproken niet toegankelijk voor het publiek.

 

>>> Adres : Stvolínky 1 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page