top of page
Šumperk.png

Šumperk (**)

Regio (kraj) : Olomouc
District (okres) : Šumperk
Coördinaten locatie : 49°58 N 16°58 O
GPS parking : nám. Míru
Website locatie :
Šumperk

weerbericht.png
pdf.png

De stad Šumperk, gesticht in de tweede helft van de 13e eeuw, heeft tijdens zijn lange en rijke geschiedenis vele periodes van welvaart en voorspoed gekend, maar werd ook verschillende keren ondergedompeld in donkere en beruchte periodes, zoals de heksenproeven van 1679-1694.

Wie de hele geschiedenis van Šumperk wil leren kennen, wandelt dan gewoon zonder doel rond en ontdekt de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

 

Het Šumperk van de 19e eeuw was een van de belangrijkste steden van de Habsburgse monarchie, voornamelijk vanwege de dynamische ontwikkeling van de textielproductie, die werd veroorzaakt door toonaangevende Weense kooplieden. Zo ontstonden in Šumperk verschillende fabrieken, maar met de hulp van de hofarchitecten van Wenen veranderde ook het gezicht van de stad in een zodanige vorm, dat Šumperk de vleiende bijnaam "klein Wenen" verdiende.

 

Bezienswaardigheden

Kostel Zvěstování Panny Marie

De kerk van de Aankondiging van de Maagd Maria behoorde oorspronkelijk tot het Dominicaanse klooster, dat volgens de kroniek van de Orde in 1293 werd gesticht door de proost Johannes van Vyšehrad. Het hele kloostercomplex is in gotische stijl gebouwd.

De kerk is afgebrand in 1513, maar werd samen met het klooster opnieuw opgebouwd. In 1669 brandde de kerk opnieuw af in een groot vuur, waarbij bijna de hele stad afbrandde. De daaropvolgende reconstructie van het klooster gaf de kerk een barok uiterlijk.

 

In 1784 werd het kloostergebouw voornamelijk gebruikt voor de economische doeleinden van de stedelingen. In de jaren tachtig van de vorige eeuw was de kerk in staat van verval, zodat een radicale wederopbouw moest worden uitgevoerd. De kerk werd begin jaren negentig onderdeel van de nieuw opgerichte stadsbehoudszone en er werd intensief gebouwd, wat in 2005 eindigde met een investering van 35 miljoen CZK. Nu is de kerk ontsloten en wordt gebruikt voor belangrijke culturele evenementen en concerten.

 

>>> Adres : Kladská <<<

 

Expositie Heksenproeven

De beruchte inquisitieprocessen in 1679-1694 schudden de geschiedenis van Šumperk en zijn omgeving. In de kelder van het Europees ontmoetingscentrum of Geschaderově domě is er een permanente tentoonstelling over deze heksenjacht.

Bij een bezoek ontvangt men een moderne audiogids, waar de stem van de inquisitor Henry František Boblig uit Edelstadt de rondleiding doet.

Interessant om weten, is dat in dit huis uit de 17e eeuw de familie Heinrich Pescke woonde en dat hij en zijn vrouw Marie de dapperste slachtoffers werden van de verwoesting van Boblig.

>>> Adres : Kladska 1 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page