top of page
Sušice.PNG

Sušice (**)

Regio (kraj) : Plzeň
District (okres) : Klatovy
Coördinaten locatie : 49°13 N 13°31 O
GPS parking : Náměstí Svobody
Website locatie :
Sušice

weerbericht.png
pdf.png

De stad Sušice, vaak ook de "Poort van het Boheemse woud" genoemd, ligt op een hoogte van 465 m in de Svatoborská-hooglanden, in een vallei omrand door een golfkrans van Kalov. De voormalige koninklijke stad strekt zich uit langs beide oevers van de ooit gouddragende rivier Otava en heeft ongeveer 11.500 inwoners. Sušice is gelegen in de regio Plzeň en is sinds 2003 een gemeente met een uitgebreide bevoegdheid voor 30 gemeenten.

De stad biedt een verscheidenheid aan culturele, sportieve en recreatieve mogelijkheden. Een deel van de stad werd uitgeroepen tot stedelijk beschermd gebied met veel interessante gebouwen en objecten. Sušice wordt gekenmerkt door wandelen, fietsen, watertoerisme en hippotoerisme.

 

Sušice is een van de startpunten voor het gebied van centraal Šumava. Het is gelegen in de uitlopers van Šumava op het kruispunt van wandelpaden en aan de rand van het Šumava Nationaal Park, dat werd opgericht in 1991. Onder de drie nationale parken in Tsjechië is het Šumava Nationaal Park met zijn 69.030 ha het grootste park. Vanwege de ligging midden in het dichtbevolkte Midden-Europa, het relatief hoge natuurbehoud en de rijke watervoorraden, wordt het Boheemse woud vaak het "groene dak van Europa" genoemd, dat een schat aan aanbiedingen biedt voor actieve en passieve ontspanning. Er zijn veel varianten van reizen naar het Boheemse Woud en ze zullen zeker een onvergetelijke ervaring worden.

 

Sušice zal zeker altijd herinnerd worden als de stad van de lucifer. Talrijke fabrieken produceerden lucifers die naar de hele wereld verstuurd werden. Op heden is in het stedelijk museum nog alles over deze belangrijke industrie te vinden.

Bezienswaardigheden

 

Šumava Museum en mechanische kerststal

 

Het Šumava-museum bevindt zich in het centrum van de stad aan het Svobody-plein, in een renaissancistisch burgerhuis met een gotische kern uit de tweede helft van de 15e eeuw. De collecties werden eerst opgeslagen in het gemeentehuis en later verhuisd naar het huidige pand.

 

In het museum bevindt zich een verplaatsbare kerststal met kopieën van belangrijke gebouwen in en rond de stad, en met een demonstratie van oude traditionele Šumava-ambachten.

 

De kerststal is een van de grootste mechanische kerststallen in Tsjechië. Hij werd in 2004 in 10 maanden gemaakt. De lengte van de kerststal is 5 meter, diepte 3,5 meter en hoogte 2,8 meter. Hij bevat ongeveer 150 bewegende en 150 vaste figuren en 35 objecten. Er komen continu nieuwe bij.

 

>>> Adres : Náměstí Svobody <<<

 

Beschermengel kapel

 

De vroegbarokke kapel, in de volksmond Andělíček genoemd, bevindt zich op de heuvel Stráž (552m boven zeeniveau). Ze werd gebouwd in 1682-1683 in de stijl van bedevaartskapellen door de kapucijnenorde. In 1735 werd de kapel omringd door kloosters met vier hoekkapellen, die gewijd zijn aan de Moeder Gods, St. John van Nepomuk, St. Florian en St. Maria Magdalena.

 

In 1882 werd de kapel gerestaureerd en herbouwd in pseudo-romaanse stijl voor haar 200ste verjaardag. De huidige vorm dateert uit 1936 en is afkomstig uit het atelier van de Sušice-bouwer Karel Houra.

 

>>> Adres : Na Stráni <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page