top of page
Olomouc.png

Svatý Kopeček (**)

Regio (kraj) :  Olomouc
District (okres) :  Olomouc
Coördinaten locatie : 49°37’49 N 17°20’40 O
GPS parking : Dvorského
Website locatie :
Svatý Kopeček

weerbericht.png
pdf.png

De geschiedenis van het bedevaartsoord op Svatý Kopeček bij Olomouc begint in het begin van de 17e eeuw, in een tijd dat de Dertigjarige Oorlog in Europa plaatsvond. In deze moeilijke tijd, na 1623, verhuisde Samuel Andrýsek, een plaatselijke schrijver met zijn gezin, van Racibórz naar Olomouc. Hij kreeg een zetel in de bisschoppelijke kerkenraad. Olomouc herstelde van een grote pestepidemie die 14.236 slachtoffers in de stad eiste.

Zijn zoon Jan Andrýsek, geboren in 1595, importeerde vaak wijn uit Oostenrijk. Op de weg heen en weer rustte hij in Tučapy dichtbij Vyškov. 's Ochtends bezocht hij er de Heilige Mis in de kerk. Hij deed er de belofte voor zijn volk, dat, als hij een fortuin verdiende, een kerk zou bouwen op de heuvel ten oosten van Olomouc. Die belofte werd waargemaakt in 1629, toen het bisdom Olomouc de toestemming gaf voor de bouw van een kapel.

 

Met de bouw van de Andrysk-kapel op de site van het Hradiste-klooster begint een permanente band tussen het bedevaartsoord en het Premonstratensiër-klooster. De bouw van de kapel op de Heilige Berg werd in vier jaar voltooid en op 3 april 1633 werd deze ingewijd door de bisschop van Olomouc

In 1642 kwamen de Zweden naar Olomouc en bezetten het. Ze bezetten de stad acht jaar lang. Ze plunderden en beroofden herenhuizen, kloosters en omliggende dorpen. In 1645 gooide een Zweedse luitenant een verlichte pekkrans in de kapel. Alleen kale muren bleven achter na het vuur. Het vereerde liefdesbeeld is ook verloren gegaan.

 

In 1669 werd de eerste steen gelegd voor een nieuw bedevaartsoord. De stichter van het bedevaartsoord ontving echter geen nieuwe tempel want Jan Andrýsek sterft op 10 februari 1673. De wijding van de nieuwe tempel was op 1 oktober 1679. De nieuwe abt Norbert Želecký van Počenice was er al aanwezig, en die heeft een grote bijdrage geleverd aan de latere ontwikkeling van het bedevaartsoord. Hij bouwde een gebouw voor zestien priesters die de behoeften van het bedevaartsoord dienden, bouwde een ziekenhuis voor twaalf arme mannen achter de tempel en kocht de Konici- en Stražisko-landgoederen in het Prostějov-gebied om in de materiële behoeften te voorzien.

 

Op 28 september 1705 werd Svatý Kopeček getroffen door een tragische gebeurtenis waarbij 121 pelgrims stierven in een lokaal bedevaartshuis - het hospice van vandaag - als gevolg van een brand. De slachtoffers werden begraven achter een tempel in het bos en een kapel van St. Barbara.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog verloor de heilige tempel zijn grootste bel, Maria met een gewicht van 3.250 kg, en zelfs de koperen bekleding van de torens en de koepel werd naar beneden getrokken. Een prominente figuur die heeft bijgedragen aan de bloei van het bedevaartsoord was de persoon van de provoost Julius Soil, die hier fungeerde als aalmoezenier in 1905-1914 en als een proost in 1924-1950. Daarna onderging de tempel een uitgebreide reconstructie in 1930-1932, werd elektrische verlichting binnen en buiten de tempel geïnstalleerd en zo schitterde het 300-jarig bestaan ​​van de bedevaartplaats en de 200ste verjaardag van de kroning van het liefdesbeeld van nieuwe schoonheid. Zijn grote verdienste is ook het herstel van de zwaar beschadigde tempelraketten die het Rode Leger passeren in de nacht van 6 op 7 mei 1945. De herstellingen werden tegen 1946 al uitgevoerd.

 

Na het communistische bewind werden Julius Půda en zijn confraters in april 1950 met geweld uit Svatý Kopeček verwijderd en werden de mannelijke religieuze ordes afgeschaft. Het geestelijk bestuur van het bedevaartsoord werd de volgende veertig jaar toevertrouwd aan de diocesane priesters. Onder hen bevindt zich de figuur van P. Gustav Riedl, een inwoner van Šumvald, die met grote liefde en gevoeligheid dacht en geleidelijk, met behulp van onbaatzuchtige collega's, geleidelijk het interieur en exterieur van het bedevaartsoord vernieuwde.

 

Op 11 februari 1990 keerden de Premonstratensiërs terug naar Svatý Kopeček en ze blijven dit tot op de dag van vandaag verbeteren. Tegen die tijd werd misschien wel de belangrijkste gebeurtenis op deze plek gehonoreerd. Paus Johannes Paulus II bezocht persoonlijk Svatý Kopeček op het moment dat hij geestelijk bestuur van P. Jakub Berka uitvoerde op 21 mei 1995. Bij die gelegenheid werd de bedevaartstempel verheven tot een kleine basiliek.

>>> Adres : Dvorského - Olomouc <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page