top of page
Světlá-nad-Sázavou.png

Světlá nad Sázavou (**)

Regio (kraj) : Vysočina

District (okres) : Havlíčkův Brod
Coördinaten locatie : 49°40 N 15°24 O
GPS parking : nám. Trčků z Lípy
Website locatie : 
Světlá nad Sázavou

weerbericht.png
pdf.png

Světlá nad Sázavou is een stad in het district Havlíčkův Brod in de regio Vysočina, 14 km ten noordwesten van Havlíčkův Brod aan de samenvloeiing van Sázava en Sázavka.

De stad bestaat uit 15 lokale delen. Twee derden van de bevolking (ongeveer 4.000) woont in Světlá nad Sázavou zelf.

 

Het symbool van de lokale industriële productie is glas en steen (graniet), waarmee tal van belangrijke gebouwen in Praag versierd werden.

 

Bezienswaardigheden

 

Zámek Světlá nad Sázavou

 

De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot de middeleeuwen, toen Štěpán van Šternberk in 1393 een gotisch fort liet beschermen door grachten op de linkeroever van de rivier de Sázava.

 

Na de Dertigjarige Oorlog waren er verschillende eigenaren. Sinds 1668 is Jan Bartoloměj van Vernier belangrijk, omdat hij het lichtkasteel heeft uitgebreid met de oostelijke vleugel van vandaag.

In 1809 vervulde het kasteel zijn oorspronkelijke doel en veranderde het enige tijd in een militair hospitaal. In 1817 werd graaf František Josef Zichy de nieuwe eigenaar van het kasteel, die de binnenplaats van het kasteel sloot en bouwde in Empire-stijl. De ridderzaal en de andere kamers op de eerste verdieping waren versierd met stucwerk.

 

Vanaf 1869 kreeg het kasteel zijn huidige uiterlijk. Er werd een historisch gebouw van twee verdiepingen met vier vleugels gecreëerd, dat een rechthoekige binnenplaats met een fontein omsluit. Het gebouw heeft duidelijke elementen uit de Renaissance, Barok, Empire en Neorenaissance.

 

In 2013 veranderde het kasteel in Světlá nad Sázavou van eigenaar en hun belangrijkste doel was om het culturele monument te redden en toegankelijk te maken voor het publiek.

 

>>> Adres : Zámecká 1 <<<
>>> Website :
Zámek Světlá n Sáz. <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page