top of page
Švihov.png

Švihov (**)

Regio (kraj) : Plzeň
District (okres) : Klatovy
Coördinaten locatie : 49°29 N 13°17 O
GPS parking : nám. Dr. E. Beneše
Website locatie :
Švihov

weerbericht.png
pdf.png

Het stadje Švihov, gelegen in het zuidwesten van Bohemen telt ongeveer 2.000 inwoners. Het is vooral bekend om zijn kasteel, maar ook door het feit dat het in 2002 heel erg getroffen werd door noodweer, dat het hele stadje dagenlang onder water zette met onbetaalbare schade.

 

Het eerste landhuis in Švihov was er waarschijnlijk al rond 1194, hoewel de eerste schriftelijke vermelding van het dorp Švihov dateert uit 1245, toen het in het bezit was van Držkaja, zoon van Budivoj van Švihov. De naam Držkaj, zonder een bijnaam, wordt echter eenenvijftig jaar eerder genoemd en het is mogelijk om al vanaf dit jaar het bestaan ​​van een klein herenhuis aan te nemen. Het stond op een heuvel op de rechteroever van Úhlava in de plaats van de begraafplaats van vandaag. Van dit fort, beschermd door een helling, rivier en terpen, zijn de kerk en de overblijfselen van terreinverdediging bewaard gebleven.

 

 

Tijdens de Dertigjarige Oorlog plunderde het Zweedse leger de stad, maar het verdedigingssysteem van het kasteel ontmoedigde hen om het te veroveren.

 

Dankzij ingrepen en het uitstellen van een geplande sloop in de 16e eeuw, werd de essentie van het kasteel gered. Maar het kasteel bleef onbewoond en raakte geleidelijk in verval.

 

Het kasteel bleef op het landgoed Černín, overgedragen van het ene lid naar het andere, tot 1918. Het was echter in een zeer slechte staat, maar het werd gered van volledige vernietiging, toen het kon gebruikt worden als een boerderij.

 

Zelfs de kapel, die nog steeds werd geëerd, werd omgevormd tot een magazijn. Dit alles kon de teloorgang niet tegen gaan en in 1928 werd het een ruïne genoemd.

 

Na 1949, toen het kasteel al aan de staat was overgedragen, begon het volledige herstel, dat tot op de dag van vandaag wordt voortgezet.

 

Bezienswaardigheden

Kasteel van Švihov

Kasteel Švihov is opmerkelijk vanwege zijn twee vrijwel identieke paleizen, verbonden aan de oostkant met de kapellen en aan de westelijke toegangsvleugel met trappen. Beide paleizen hadden eerst houten plafonds, later vervangen door een kluis, volgens de ontwerpen van Benedikt Rejt van Pístov, die op dat moment een bouwer was op de Praagse Burcht en zijn andere projecten in het koninkrijk realiseerde. Alleen op de bovenste verdieping waren er grote zalen met houten plafonds (het noordelijke deel werd later verdeeld).

 

De kasteelkapel met een sterrengewelf is een buitengewoon grote en representatieve sacrale ruimte, ongebruikelijk in kastelen op dit moment. Een representatieve toegangstoren met vijf verdiepingen wordt boven de binnengracht vooruitgeschoven.

 

Het hele kasteel werd perfect beschermd door een buitenste versterkingsgordel met zes ronde en drie prismatische bastions en een prismatische toegangstoren, die in de buitengracht stond. Aan de oostkant werd het kasteel beschermd door grote vijvers. Dit hele systeem van water en doorweekte grond verhinderde het naderen van zwaar militair materieel naar het kasteel. De muren van de benedenstad werden ook opgenomen in het fortificatiesysteem.

 

De eigen paleizen van het kasteel met een kapel werden beschermd door interne vestingwerken met vier grote bastions, omringd door een interne gracht. De paleizen en kapellen van het kasteel hadden hun eigen verdedigingsgalerij, zodat ze gemakkelijk konden worden verdedigd.

 

In het geval van de grootste dreiging was het mogelijk om de binnenplaats te overspoelen met water.

 

>>> Adres : Žižkova 1 <<<

>>> Website : Hrad Švihov <<<

 

Stadhuis

 

Het oude stadhuis, een gebouw met één verdieping met een torentje en tal van houtconstructies, was in den beginne een gewoon gebouw zonder geschiedenis en belang. Het vervallen gebouw was een schande voor het dorp.

 

Daarom werd in 1800 besloten een nieuw stadhuis te bouwen. Dit gebouw, met tal van wijzigingen aan en uitbreidingen van het vorige stadhuis, gaat vandaag nog altijd verder.

Het werd het meest gekenmerkt door de aanpassing van 1911, toen het een "kasteeltoren" en een gevel kreeg, blijkbaar geïnspireerd door het nabijgelegen kasteel.

 

>>> Adres : nám. Dr. E. Beneše <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page