top of page
Svijany.png

Svijany (**)

Regio (kraj) : Liberec

District (okres) : Liberec
Coördinaten locatie : 50°34 N 15°03 O
GPS parking : Svijany 30
Website locatie : 
Svijany

weerbericht.png
pdf.png

Het dorp Svijany ligt in een romantische regio aan de middenloop van de Jizera in de regio Liberec. Svijani heeft een rijke geschiedenis en telt ongeveer 350 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Svijany

 

Het kasteel van Svijany ligt aan de rand van het Boheems Paradijs, op minder dan een uur rijden van Praag. In 2013 kocht Pivovar Svijany een vervallen kasteel en besloot het te redden, wat lukte met enkele subsidies.

 

Tijdens de wederopbouw en archeologisch onderzoek werden zeldzame vondsten ontdekt, zoals een 3.000 jaar oude bronzen naald of een geheime gang in de kelder van het kasteel. Het kasteel opende zijn poorten voor het eerst voor het publiek op 25 juni 2016, waar een tentoonstelling van archeologie, de geschiedenis van het kasteel en zijn omgeving, de geschiedenis van het brouwen en baden, de ondergrondse, de oude en nieuwe kasteelkapel en meer te zien zijn.

 

>>> Adres : Svijany 30 <<<

 

Brouwerij - Pivovar

 

De brouwerij van Svijani ontstond in 1564. Ze maakte deel uit van de economische achtergrond van de gemeente en de reden om bier te brouwen en pubs op te richten was om de financiële inkomsten van het landgoed te verhogen. Een jaar later werden het dorp en de brouwerij overgenomen door Jaroslav van Vartenberk, die hier een fort uit de Renaissance bouwde.

 

Aan het begin van de twintigste eeuw werd de brouwerij gekocht door de huidige huurder en brouwer Antonín Kratochvíle. De dynastie van de familie Kratochvíl was tot 1939 actief in de brouwerij Svijany. De kleinzoon van de oorspronkelijke eigenaar, ook Antonín, werd gedwongen de brouwerij te verkopen en gaf hem terug aan de Rohans, die hem sterk verbeterden en moderniseerden.

 

Na 1945 werd de brouwerij in beslag genomen en later genationaliseerd.

 

In 1990 werd het staatsbedrijf Pivovary Vratislavice nad Nisou opgericht, waarvan de Svijany-brouwerij deel uitmaakt. In 1992 werd het staatsbedrijf omgevormd tot een naamloze vennootschap en in 1997 werd het onderdeel van Pražské pivovary as, waarvan de meerderheidsaandeelhouder het Engelse brouwerijbedrijf Baas is. Brouwerij Svijany is de oudste en kleinste brouwerij in deze groep.

 

>>> Adres : Svijany 25 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page