top of page
Svitavy.png

Svitavy (**)

Regio (kraj) : Pardubice
District (okres) : Svitavy
Coördinaten locatie : 49°45 N 16°28 O
GPS parking : Náměstí Míru
Website locatie :
Svitavy

weerbericht.png
pdf.png

Svitavy is een stad in de regio Pardubice. De stad ligt op 435 meter hoogte, ongeveer 15 kilometer ten zuidoosten van Litomyšl.
In de Tsjechische Republiek is Svitavy een spoorwegknooppunt voor de streek.

 

De eerste echte vermelding van de stad dateert uit het midden van de 12e eeuw, toen de Premyslid Premonstratensiërs hier kwamen en de kerk van St. Giles stichtten. Ze legden de basis voor de nederzetting, die ze "Stará Svitava" noemden.

De tweede kolonisatie, waarvan de dragers voornamelijk Duitstalige kolonisten waren, ontstond in het midden van de 13e eeuw genaamd Svitava "Nieuw".

 

De belangen van het bisdom Olomouc en het Premonstratensisch klooster van Litomyšl escaleerden in een geschil dat op 6 november 1256 werd beslist door een bemiddelingsverdrag. Het document waarmee het geschil wordt beslecht, wordt beschouwd als het "charter van de stad Svitavy".
Svitavy werd zo een stad die ondergeschikt was aan de bisschoppen van Olomouc. De stad, soms in documenten genaamd oppidum, verwierf een belangrijk voorrecht in 1330, een bevestiging van de Svitavy-magistraat, waartoe de dorpen Forty Lánů en Moravský Lačnov behoorden. Later behoorden de dorpen Hradec nad Svitavou, Vendolí, Sklené, Javorník, Ostrý Kámen, Horní Hynčina, Kamenná Horka en Chrastová Lhota tot het landgoed Svitavy.

 

Het stadscentrum bestond uit 83 burgerhuizen gebouwd langs de middeleeuwse weg, het pad van de koopman genaamd. Een bijna een halve kilometer lang plein werd in 1389 omringd door muren, hier en daar onderbroken door poorten. Het waren er drie en ze werden genoemd volgens de richting waarin ze waren gebaseerd. De poorten van Praag, Brno en de jongste Lanškroun zijn gedocumenteerd. Begin van 19e eeuw werden ze, net als de muren, afgebroken.

 

In 1590 brandde Svitavy voor het eerst af en werden de houten huizen op het plein weer door steen vervangen. Svitavy kreeg een Renaissance-uiterlijk, maar de Dertigjarige Oorlog was een echte ramp. Barok kwam de stad op volle kracht binnen, kerken werden herbouwd, een nieuw parochiegebouw werd gebouwd en vele heilige pilaren, standbeelden en kwellingen van fakkels verschenen op wegen, bruggen en weiden. De auteurs van deze werken werden lokale kunstenaars, wier bekendheid zich verspreidde.

De ergste tragedie voor de stad kwam in september 1781. De hele stad brandde af en het duurde twee decennia voor deze werd hersteld. De reparatie van de Mariakerk duurde tot 1795. Plaatselijke wevers en ontwerpers van kledij zorgden voor een heropleving. Ze vervingen de toen vernietigde vlasvoorraad door een nieuwe grondstof, katoen. Onbewust legden ze de basis voor de reputatie van de katoenindustrie van Svitavy.

 

Zelfs de Napoleontische oorlogen aan het begin van de 19e eeuw belemmerden de groei van de stad niet. De eerste draaiende stoommachines drongen hier door en tegen de tijd dat de spoorweg door de stad sneed, veranderde Svitavy onherkenbaar. Sinds 1848 maakten ze geen deel meer uit van het aartsbisdom van Olomouc en werden de fundamenten van het maatschappelijk middenveld gelegd. Op dit moment verschenen de eerste verenigingen, daarna de politieke partijen en de lokale verkiezingen.

 

Bezienswaardigheden

 

Het oude stadhuis en het huis U Mouřenína

 

Het oorspronkelijke brouwhuis werd door de stad gekocht als de toekomstige zetel van het stadhuis in 1538 van de Svitavy-burger Michael Dytterich. De stadhuistoren met een klok en een halve maan werd toegevoegd na de grote brand van de stad in 1781 en in 1849 voltooid. Het stadhuis is via een gang verbonden met het huis "U Mouřenína", een van de oudste en belangrijkste huizen op het plein. Het was het huis van de burgemeestersfamilies. Later werd het een herberg. In 1776 bracht keizer Joseph II hier de nacht door.

 

>>> Adres : Náměstí Míru <<<

 

Centrale plein - Náměstí Míru

 

Het oorspronkelijk Renaissance-plein werd na een grote brand in 1781 herbouwd tot zijn huidige barokke uitstraling. Met zijn arcade-lengte en talloze architecturale stijlen, behoort het tot de pareltjes van burger-architectuur in de Tsjechische Republiek. De genereuze reconstructie van het plein in 1993-1994 bracht de stad niet alleen de prijs voor de regeneratie van de stadskern van het ministerie van Cultuur en het ministerie van Economie, die Svitavy als eerste ontving in Tsjechië, maar beïnvloedde ook het denken van mensen. Voor de inwoners betekende dit het versterken van het gevoel van gezond patriottisme en trots op de stad waarin ze leven.

>>> Adres : Náměstí Míru <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page