top of page
Svratouch.png

Svratouch (**)

Regio (kraj) : Pardubice

District (okres) : Chrudim
Coördinaten locatie : 49°44 N 16°02 O
GPS parking :
Karlštejn 1
Website locatie : Svratouch

weerbericht.png
pdf.png

Svratouch is een groot bergachtig, deels recreatief dorp met 900 inwoners. Een deel van het dorp is een kleine nederzetting Karlštejn, gelegen ten zuidoosten van het dorp. Svratouch ligt in het beschermde natuurgebied Žďárské vrchy, ten noorden van de stad Svratka en ten zuidoosten van de stad Hlinsko.

 

De Brodek-beek stroomt door het dorp en de Chochol-vijver, die als natuurlijk zwembad wordt gebruikt, is op zijn loop aan de oostelijke rand van het dorp gebouwd. De Otava-piek steekt uit boven de noordoostelijke rand van het dorp (734 m boven zeeniveau).

 

De eerste schriftelijke vermelding van het dorp dateert uit 1392 en maakte deel uit van het landgoed Rychmburk. In de 16e eeuw was er een glasblazerij in het dorp. In de 18e en 19e eeuw werd rond het dorp ijzererts gewonnen.

 

Het dominante kenmerk van het dorp is de evangelische kerk, gebouwd in 1783, het huidige uiterlijk kwam er na de wijziging van het art nouveau-gebouw in 1911.

 

In 1933 werd de kapel van St. John van Nepomuk gebouwd op de plaatsen waar de klokkentoren stond.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel Karlštejn van Svratouch

 

Volgens historische bronnen is het jachtslot Karlštejn gebouwd rond 1770 en voltooid in 1776. Het bevindt zich op een hoogte van 780 (783) m.

 

Dit jachtslot werd gebouwd in de laatbarokke stijl, toen het oorspronkelijke gebouw de kapel van St. Jiljí in 1708 werd omgebouwd tot kasteel.

 

De naam van het kasteel - Karlštejn - is niet ontleend aan het unieke gebouw van het kasteel van het vaderland van Karel IV. De naam is afkomstig van een figuurlijke naam van het nabijgelegen versteende kasteel, ooit Starý Karlštejn genoemd, wiens rots door het toenmalige Duitse bospersoneel "Kahlstein" werd genoemd, dwz kale steen, die de lokale bevolking overbracht naar de naam Karlštejn.

 

>>> Adres : Karlštejn 1 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page