top of page
Třešť.png

Třešť (**)

Regio (kraj) : Vysočina

District (okres) : Jihlava
Coördinaten locatie : 49°18 N 15°29 O
GPS parking : Dr. Richtra 234/6
Website locatie : 
Třešť

weerbericht.png
pdf.png

Třešť is een stad in het district Jihlava in de regio Vysočina en heeft ongeveer 5.700 inwoners.

 

Het parochiedorp Třešť werd gesticht tijdens de kolonisatie van het Tsjechisch-Moravische grensbos in de 13e eeuw op de kruising van twee historische wegen - Lovětínská en Humpolecká. De eerste schriftelijke vermelding van Třešť stamt uit 1349.

 

Ambachten ontwikkelden zich in de stad en gilden floreerden. In 1753 woonden 187 ambachtslieden en 19 metgezellen in Třešť. Er waren bijna 100 kledingmakers. In de 19e eeuw werden in Třešť fabrieken opgericht voor de productie van stoffen, meubels (met name gesneden horlogekasten die aan heel Europa werden geleverd) en lucifers, en later werd de kleding- en machinebouwindustrie opgericht.

 

Het centrum van de stad is van historisch belang en wordt wettelijk beschermd als stedelijk monumentengebied.

 

Bezienswaardigheden

 

Kerk van St. Martina

 

Het oudste architectonische monument in de stad is de parochiekerk van St. Martina. Ze werd gebouwd in de 13e eeuw, voltooid in de tweede helft van de 15e eeuw en later aangepast in barokstijl.

 

Een interessant element is de gotische grafsteen van Jan van Hodice, het renaissancistische werk van Kryštof Vencelík en de laatgotische stenen preekstoel.

 

>>> Adres : Fritzova <<<

 

Kerk van St. Kateřina Sienská

 

De nevenkerk van St. Kateřiny werd gebouwd in de stad in de 16e eeuw, in een tijd dat Třešť tot de familie Vencelík behoorde, als een Lutherse kerk. Het koor werd herbouwd in de 18e eeuw, het interieur brandde in de 19e eeuw af en werd vervolgens gerestaureerd (1842).

 

Op de buitenmuur van de tempel staat een grafsteen uit de late renaissance van een onbekende ridder met het wapen van een halve leeuw.

 

In juni 2010 vielen een klaproos en een kruis van de kerktoren. In de gevallen klaproos werden documenten bewaard uit 1870 en 1930. Het nieuw gemaakte kruis werd in september 2010 hersteld.

 

>>> Adres : Kostelní <<<

 

Kasteel van Třešť

 

Het voormalige kasteel - nu een hotel - staat op de plaats van een middeleeuws fort uit 1513, dat door wederopbouw werd verwoest. Oorspronkelijk behoorde het toe aan de Tsjechische adel, vanaf 1626 was het tot 1945 eigendom van de Oostenrijkse adel.

 

Het viervleugelige gebouw met hoektorens en arcades werd in de 16e eeuw gebouwd door M. Grimm, in het midden van de 17e eeuw werd de tweede verdieping van het kasteel herbouwd voor bewoning. Later werden in het kasteel een plaatselijk museum en een fotogalerij gevestigd.

 

Het aangrenzende Engelse park van 15 hectare nodigt uit tot aangename wandelingen.

 

>>> Adres : Dr. Richtra 234 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page