top of page
Tachov.png

Tachov (**)

Regio (kraj) : Plzeň
District (okres) : Tachov
Coördinaten locatie : 49°48 N 12°38 O
GPS parking :
Náměstí Republiky
Website locatie : Tachov

weerbericht.png
pdf.png

Tachov is een stad in het westen van Tsjechië (regio Plzeň). De stad is hoofdstad van het district Tachov en ligt op 508 meter hoogte. Het ligt in het historische Sudetenland. Tachov telt ongeveer 13.000 inwoners.

Tachov ligt in een toeristisch zeer aantrekkelijk gebied, vlak bij het Mácha-meer. De omgeving is ideaal voor fiets- en wandeltochten.

De eerste schriftelijke vermelding van het dorp dateert van 1460 en staat op een oorkonde van de Boheemse koning Jiří van Poděbrady, waarop hij de stad Doksy het privilegium van het uitoefenen van ambachten en het brouw- en mijlenrecht toekent. In de landboeken werd melding van Tachov gemaakt in 1553, toen het tot het landgoed Bezděz behoorde. Er stonden hier echter ook de vrije hoeven van Kašpar Plott van Jansfeld en Martin van Tachov.

 

Het in beslag genomen koninklijke eigendom werd in de zestiende eeuw van keizer Rudolf II gekocht door Jan van Wartenberg. Onder zijn bestuur onderging het landgoed een aanzienlijke uitbreiding. Door zijn huwelijk met Barbora van Lobkowicz, weduwe van Jan van Wartenberg, werd Václav Berka van Dubá in 1595 eigenaar van het landgoed.

 

Na de Slag op de Witte Berg werd het in beslag genomen eigendom aangekocht door Albrecht von Wallenstein. Na diens gewelddadige dood in Cheb in 1634 kwamen Doksy en de omliggende dorpen in het bezit van de Ierse kolonel Buttler. In 1638 werd het landgoed eigendom van Christoph von Heisenstein. Van 1680 tot 1945 was het landgoed Bezděz in handen van het geslacht Wallenstein.

 

In 1976 werd Tachov aangesloten bij het stadje Doksy, om in 1993 opnieuw zelfstandig te worden. Van het historisch erfgoed zijn in het dorp een barokke kapel en een houten volkshuis op nr. 38 bewaard gebleven. Met de bouw van de kapel werd begonnen in 1793, en een jaar later werd hij ingewijd en toegewezen aan de pastorie van Doksy. De kapel werd opgetrokken in barokstijl. In 1993 werd hij gerestaureerd en opnieuw feestelijk ingewijd.

Bezienswaardigheden

 

Middeleeuws kasteel

 

Tijdens het bewind van Přemysl Otakar II. werd een kasteel gebouwd in Tachov. De enorme cilindrische toren torende hoog uit boven het omringende landschap en gaf de lokale bevolking een gevoel van bescherming en veiligheid. Het leek erop dat het majestueuze kasteel Tachov en zijn omgeving voor altijd zou bewaken, dat het een onverwoestbaar ornament van de omgeving zou zijn. Helaas was het tegendeel waar.

 

In de 15e eeuw werd het lot van het kasteel echter onomkeerbaar weggenomen. Het werd veroverd door de Hussieten en aanpassingen aan het gebouw bleven beperkt tot het noodzakelijke onderhoud. In de 16e eeuw werd het kasteel beschreven als een vervallen gebouw. Hier waren vaak branden.

 

Vandaag ontsnapte het mooi gerepareerde kasteel in Tachov ternauwernood aan vernietiging. Toen het kasteel in 1968 moest worden gesloopt, werd het alleen gered door de vastberadenheid van een paar Tachovans.

 

Tot nu toe vonden de laatste uitgebreide verbouwingen van het kasteel plaats in 2014. Nadat het stadhuis uit het kasteel was verhuisd, werd het interieur voor 1945 teruggegeven aan de staat en werden hier de tentoonstellingshallen van het stadsmuseum gebouwd. Een deel van het kasteel wordt ook gebruikt als toeristische route.

 

>>> Adres : Rokycanova 1 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page