top of page
Tanvald.png

Tanvald (**)

Regio (kraj) : Liberec
District (okres) : Jablonec nad Nisou
Coördinaten locatie : 50°44 N 15°18 O
GPS parking : Vítězná 382
Website locatie :
Tanvald

weerbericht.png
pdf.png

Tanvald is een stad in de regio Liberec en maakt deel uit van het district Jablonec nad Nisou. Tanvald telt ongeveer 7.000 inwoners.

De stad Tanvald ligt op de grens van het IJzergebergte en het Reuzengebergte aan de samenvloeiing van Kamenice en Desná. De eerste schriftelijke vermelding van de houthakkersregeling Tanvald dateert uit het midden van de 16e eeuw. Op dat moment was de nederzetting eigendom van Smržovka. Het bestaat onafhankelijk sinds het begin van de 17e eeuw.

Tanvald is het natuurlijke centrum van het leven in het grensgebied van het IJzergebergte en het Reuzengebergte. De stad is ook het toeristische centrum van de oostelijke punt van het IJzergebergte, het hele jaar door bezocht door honderden binnenlandse en buitenlandse toeristen. Vanwege de ligging in de bergen zijn wandelen, fietsen en skiën enorm populair.

 

Bezienswaardigheden

Tandradbaan Tanvald-Harrachov

Deze tandradbaan van Tanvald naar Harrachov is een uniek technisch en cultuurmonument. De treinen op deze lijn moesten vroeger een hoogteverschil van enkele honderden meters overbruggen en maakten daarom op het steilste gedeelte van Tanvald naar Kořenov gebruik van een tandradbaan.

In het Tsjechisch wordt de baan ook Zubačka (Tandenbaan) genoemd. Sinds 1992 is het een cultuurmonument, dat uitgroeide tot een populaire attractie.

 

Waarom heeft de "Tandenbaan" tanden?

 

De spoorweg Tanvald – Kořenov – Harrachov, van het IJzer- naar het Reuzengebergte, is de steilste en enige tandradbaan met normale spoorwijdte van Tsjechië. Met behulp van de tandradbaan van het Abt-systeem klimt de trein over een afstand van bijna 7 kilometer tussen Tanvald (466 m boven zeeniveau) en Kořenov (701 boven zeeniveau) 235 meter omhoog! De drie steilste gedeelten met een totale lengte van 4,4 km zijn uitgerust met tandradrails tussen de gewone rails, met behulp waarvan de treinen de grootste helling van max. 58 promille bedwingen, doordat het tandwiel van de locomotief in de tanden van de middelste rail grijpt.

 

Voor de aanleg van deze berglijn moesten in de zomer van 1902 vier tunnels worden geboord, stukken rots worden opgeblazen en meerdere bruggen gebouwd. Vanuit Kořenov loopt de lijn verder over het 25 m hoge viaduct over de rivier de Jizera, door een S-vormige tunnel naar Harrachov en via de Novosvětský-bergpas (886 m boven zeeniveau) naar de Poolse plaatsen Szklarska Poręba en Jelenia Góra. De route biedt vele uitzichten op het IJzer- en Reuzengebergte, waaronder de hoogste berg van Tsjechië Sněžka (1602 m boven zeeniveau).

 

De spoorlijn werd gebouwd om het Opper-Silezische steenkoolbekken en industriestad Jablonec met elkaar te verbinden.

 

De Poolse spoorwegen hebben inmiddels ook de spoorlijn van Harrachov naar het Poolse Szklarska Poręba Górna weer in gebruik genomen.

 

>>> Adres : Krkonošská 256 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page