top of page
Telč.png

Telč (***)

Regio (kraj) : Vysočina
District (okres) : Jihlava
Coördinaten locatie : 49°11 N 15°28 O
GPS parking : Náměstí Zachariáše z Hradce
Website locatie : 
Telč

weerbericht.png
pdf.png

Telč is gelegen in de regio Vysočina, district Jihlava, in het zuiden van het land op ongeveer 50 km van České Budějovíce. Het stadje behoort tot het werelderfgoed van de Unesco.
Telč heeft een oppervlakte van ongeveer 25 km² en telt ongeveer 6.000 inwoners.

Volgens een locale legende, is de stichting van Telč verbonden met de overwinning van de Moravische graaf Otto II tegen de Tsjechische hertog Břetislav in 1099. Die beloofde toen in de streek de oprichting van een kapel, later een kerk en vervolgens de oude vesting en stad, zoals die nu nog altijd bekend is.

In de eerste helft van de 14e eeuw werd de stad door Karel IV geschonken aan Jindřich van Hradec, dit als ruil voor het grenskasteel van Bánov. Deze familie begon met het oprichten van een nieuwe Telč.

 

Menhart van Hradec wordt verondersteld de bouwer te zijn van het kasteel, de kerk, de stadsversterking door een waterkering en de gotische huizen rondom de grote markt. Zo begon de stad uit te breiden na 1354, dit ondanks verschillende branden en de oorlogen tijdens de Hussieten opstanden. Telč behield zijn status van hoofdplaats en kon verder zijn jaarlijkse markten houden.

In de vijftiende eeuw zorgde Zacharias van Hradec voor een verdere bloei van de stad. Het sterk gotische kasteel werd gerenoveerd en verbouwd in renaissancestijl, terwijl de bewoners van de stad gotische woningen kregen met mooie gevels en arcaden. Tegelijkertijd werden waterleidingen aangelegd en werd een ziekenhuis gebouwd. Nieuwe vijvers werden aangelegd en nieuwe ambachten werden geïntroduceerd.

 

Na de Dertigjarige Oorlog wordt Telč zwaar getroffen. De stad valt zelfs in handen van Zweedse overheersers, die in 1645 de stad volledig leeg plunderen.

In 1655 kwamen de Jezuiëten naar de stad. Ze richtten er een school op en bouwden er een kerk, terwijl ze ook zorgden voor een apotheek en een metereologisch centrum.

 

De eerste helft van de 18e eeuw wordt gekenmerkt door de beknotting van de macht van de edelen, maar daardoor juist kon de middenklasse, samen met de rijke stedelingen zorgen voor de verfraaiing van de stad met openbare fonteinen, De Marian kolom, standbeelden en kapellen. De opkomst van de industrialisatie in de 19e eeuw drukt ook zijn stempel op de stad.

Er wordt een spoorlijn aangelegd, waardoor de stad gemakkelijker met andere belangrijke steden in de streek verbonden wordt, terwijl de gerenommeerde scholen studenten van overal aantrekken.

Telč bleef echter zijn eigenheid behouden en werd daarmee bekroond als deel van het Werelderfgoed van de Unesco in 1992.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Telč

 

Het kasteel van Telč is een van de pareltjes van de Moravische renaissance architectuur. Haar aantrekkelijkheid wordt versterkt door de zeer gevoelige benadering door de eigenaren van het erfgoed, die alle interieurs in zeer goede originele staat bewaard hebben. Deze interieurs zijn representatieve voorbeelden van de invloed van de Italiaanse kunst op Tsjechië.

De verbouwing van gotische burcht tot een renaissancistische residentie vond voornamelijk plaats tijdens het bewind van Zacharias van Hradec. Hij ontvangt als lid van de Hradec Vítkovec Moravische tak, het familielandgoed via erfenis van zijn vader Adam I. van Hradec. 

De reconstructie van het kasteel van Telč werd uitgevoerd in twee fasen onder leiding van Italiaanse meesters. In sommige delen van het kasteel zijn de originele decoraties nog bewaard gebleven. 

In 1580 werd de begrafeniskapel gebouwd. Sindsdien veranderden de latere eigenaars het grootste deel van het kasteel niet meer, zodat Telč vandaag een van de weinige overgebleven intacte Tsjechische en Moravische Renaissance kastelen is. Het kasteel is nooit verkocht, maar werd overgeleverd van familie op familie.

In de vroege 17e eeuw viel Telč  in handen van de familie Slavat. Deze familie geeft meer aandacht aan de tuinen rond het kasteel, dan aan het kasteel zelf. Toch herinneren een aantal schilderijen en portretten aan hun heerschappij in de stad. Het belangrijkste monument blijft een dimensioneel olieschilderij met de weergave van de bijzondere Praagse defenestratie in 1618.

 

>>> Adres : Nám. Zachariáše z Hradce <<<

>>> Website : Kasteel Telč <<<

 

Heilige Geest kerk

 

De oorspronkelijk Romaanse kerk van de Heilige Geest (kostel svatého Ducha) is het oudste bekende gebouw in Telč. Ze werd uitgebreid in 1414, toen aan de stad een ziekenhuis werd toegevoegd, en verbouwd in gotische stijl op het einde van de 15e eeuw.
Op het einde van de 18e eeuw werd de kerk gesloten en gebruikt als theater tot in het midden van de 19e eeuw.
Na de Eerste Wereldoorlog werd de kerk gerestaureerd in de staat, zoals ze nu is.

 

>>> Adres : Nám. Zachariáše z Hradce <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page