top of page
Temelín.png

Temelín (*)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen
District (okres) : České Budějovice
Coördinaten locatie : 49°11 N 14°20 O
GPS parking : 138
Website locatie :
Temelín

weerbericht.png
pdf.png

Temelín is een klein dorp in Zuid-Bohemen, dat vooral bekendheid verwierf door de oprichting van één van de grootste kerncentrales van Europa, die aan ongeveer 1.000 personen werk biedt.

 

De eerste schriftelijke vermelding dateert uit 1381, de naam is afkomstig van de persoonlijke naam Temela. Om het te onderscheiden van het nabijgelegen dorp Temelínec, oorspronkelijk Malý Temelín geheten (het verdween tijdens de bouw van de energiecentrale), verschijnt de naam van het dorp ook in de vorm van Velký Temelín. Vanaf het begin was de nederzetting Temelín een handelswaar van een kleine heer, een deel ervan behoorde toe aan het eigendom van het fort in Vlhlavy.

 

Tot de monumenten in het dorp behoren een interessant barok graanschuurgebouw op de plaats van de oorspronkelijke adellijke binnenplaats en de dorpskapel van de Maagd Maria uit het einde van de 18e eeuw.

Bezienswaardigheden

Kerncentrale CEZ Group

De kerncentrale van Temelín ligt op ongeveer 24 km van České Budějovice en op 5 km van Týn nad Vltavou. Elektriciteit wordt opgewekt in twee productie-eenheden met VVER 1000 Type V 320 drukwaterreactoren. Proceswater wordt onttrokken aan het Hněvkovice-reservoir aan de rivier de Moldau. Dit reservoir werd aangelegd als onderdeel van het elektriciteitscentraleproject. De vereiste waterkwaliteit wordt gegarandeerd door afvalwaterzuiveringsstations aan de bovenloop van de rivier de Moldau, namelijk in Větřní, Český Krumlov en České Budějovice. In het voorjaar van 2003 werd de kerncentrale van Temelín met haar 2.000 MW geïnstalleerd vermogen, de grootste energiebron in Tsjechië.

Het investeringsontwerp van de constructie werd uitgegeven in februari 1979, terwijl het oorspronkelijke ontwerp van de energiecentrale werd ontwikkeld door Energoprojekt Praag in 1985 en de bouw van operationele eenheden werd gelanceerd in 1987.

 

Na november 1989 werd onder nieuwe politieke en economische omstandigheden besloten om het aantal productie-eenheden terug te brengen tot slechts twee.

 

In een periode van grote onzekerheid werd de verminderde maar technologisch bijgewerkte constructie voltooid en in juli 2000 werd de reactor geladen. Op 21 december 2000 realiseerde de eerste productie-eenheid de eerste levering van elektriciteit .

>>> Adres : 138 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page