top of page
Teplá.png

Teplá (**)

Regio (kraj) : Karlovy Vary
District (okres) : Cheb
Coördinaten locatie : 49°59 N 12°51 O
GPS parking : Masarykovo nám. en Klášter 210
Website locatie :
Teplá

weerbericht.png
pdf.png

Teplá is een stad in de regio Karlovy Vary en behoort tot het district Cheb. In Teplá wonen ongeveer 3.000 personen.

De eerste schriftelijke vermelding van de stad Teplá stamt uit het jaar 1197. De stad werd genoemd in een lijst van de graaf Hroznata, waarin gesproken werd over het in 1193 opgerichte Klooster van Teplá.

De eerste eeuwen verliepen niet voorspoedig voor de stad. In de jaren 1380 en 1381 vond een pestepidemie plaats in de stad, waaraan een groot deel van de bevolking overleed. In 1421 werd Teplá deels vernietigd door de Hussieten, waarna de stad in 1427 en 1431 ook nog tweemaal belegerd en geplunderd werd door de katholieken. In 1503 werden nieuwe stadsverdedigingswerken, met vier poorten en torens, gebouwd.

In de 16e eeuw was al het onheil nog niet voorbij. In 1537 werd grote schade aangericht door een grote stadsbrand, en in 1549 sloeg de pest opnieuw toe, waarna in 1611 weer een groot deel van de stad uitbrandde. In de Dertigjarige Oorlog werd de stad nog meermaals geplunderd. In september 1647 vond bij de stad een twaalf dagen lange slag plaats tussen de keizerlijke en Zweedse troepen. De Zweden wonnen de strijd en plunderden de stad. In 1669 brandde het gemeentehuis af, met daarbij nog elf omliggende huizen. In 1747 vond nogmaals een stadsbrand plaats, deze keer werden 91 huizen vernietigd. Precies 50 jaar later was het opnieuw raak : de school, de kerk en 205 andere gebouwen brandden uit.

 

In 1898 werd Teplá op het spoorweggennet aangesloten. De spoorlijn Karlovy Vary - Mariánské Lázně werd geopend. Sinds de 19e eeuw heeft de stad zich ontwikkeld tot een handwerkersstadje. Teplá werd de zetel van een district en een rechtbank. Vanaf 1918 hoorde de stad bij Tsjechoslowakije, maar niet voor lang. In 1938 ging Teplá tot het Duitse Rijk behoren en werd het zetel van het Duitse Landkreis Tepl. Op 6 mei 1945 werd de stad bezet door het Amerikaanse leger, waarna het weer onderdeel van Tsjechoslowakije werd. In datzelfde jaar werden de meeste Duitse inwoners de stad uitgewezen.

 

Bezienswaardigheden

 

Kostel sv. Jiljí

De eerste kerk van St. Gilis dateert uit 1272, toen er een kerk van Romaanse oorsprong was, herbouwd in 1667-1694. Het was een torenloze constructie. De huidige kerk werd gebouwd tussen 1762 en 1765 door de thermische bouwer V. Hausmann in de late barokstijl. Het is een rechthoekig gebouw met één gangpad met een toren in de westgevel.

In 1808-1838 werden de kloosters toegevoegd samen met reparaties na de brand, en tussen 1850-1853 werd de kerk gerepareerd door de Loket-bouwer J. Scherbaum, die ook de toren voltooide. Het interieur dateert uit de late 18e en 1e helft van de 19e eeuw. Het hoofdaltaar stamt uit 1724 en werd hier in 1785 getransporteerd vanuit het afgeschafte klooster in Chotěšov. De meest waardevolle zijn de fresco's uit het leven van st. Giles van Elias Dollhopf uit 1765.

 

>>> Adres : Masarykovo n. 143 <<<

 

Sloup Nejsvětější Trojice

 

De Holy Trinity Column is een van de meest waardevolle monumenten van de stad en stamt uit 1721. Het is het werk van de beeldhouwerswerkplaats van Oswald Jan Wenda en geeft de beelden weer van Hroznaty, Sv. Rozálie en Sv. Johannes van Nepomuk, Er zijn verder standbeelden van Sv. Wenceslas, Florian en Leopold en het hoogste deel van de nissen zijn standbeelden van Sv. Norbert, Adalbert en Quotvuldt.

 

De hoge piramide van de kolom sluit het standbeeld van de Heilige Drie-eenheid en de Maagd Maria. In 2006-2008 werd de kolom gerestaureerd.

 

>>> Adres : Masarykovo náměstí <<<

 

Klooster van Teplá

 

De geschiedenis van het klooster in Teplá begon in 1193. Toen heeft de Tsjechische magnaat Hroznata het klooster gesticht. Hroznata heeft de Premonstratenzer monniken uit het Praagse Strahov hier naartoe uitgenodigd. Het oudste gebouw is de romaans-gotische kerk van de “Aankondiging van de Heer” met drie schepen. Het klooster was eeuwenlang een bron van onderwijs, cultuur en vooruitgang.

Bewonderenswaardig is de plaatselijke kloosterbibliotheek met vele waardevolle manuscripten en incunabelen. Het was de tweede grootste bibliotheek in Bohemen.

 

>>> Adres : Teplá 1 <<<

pdf.png
pdf.png
pdf.png
bottom of page