top of page
Teplice.png

Teplice (**)

Regio (kraj) : Ústí nad Labem
District (okres) : Teplice
Coördinaten locatie : 50°38 N 13°49 O
GPS parking : Mírové nám.
Website locatie :
Teplice

weerbericht.png
pdf.png

Teplice is een stad met een rijke geschiedenis en met de oudste Tsjechische spa. De eerste vermelding van geneeskrachtige bronnen is uit de 8e eeuw. Archeologische vondsten uit de Romeinse tijd getuigen echter van het gebruik ervan in de eeuwwisseling.

Vanaf de ontdekking van de eerste hete lente in 762 tot het begin van het huidige spa-seizoen in mei 2004, heeft Teplice veel turbulente en geleidelijke veranderingen ondergaan, op het hoogtepunt van glorie aan het begin van de 19e en 20 eeuw, en bloeit nu weer in schoonheid.

 

Teplice ligt in een bassin tussen de Boheemse Centrale Hooglanden en het massief van het Ertsgebergte, niet ver van de Duitse grens. Belangrijke handelsroutes die de Tsjechische regio's verbinden met de buurlanden lopen al lange tijd door het Ertsgebergte en het Centraal Boheemse Hoogland. Deze handelsroutes werden beschermd door een stelsel van wachtkastelen waar de steden vandaan kwamen.

Teplice kan zijn ontwikkeling dan ook aan verschillende omstandigheden te danken hebben : handel, mijnbouw en geneeskrachtige bronnen. Ook belangrijk was de kolonisatieprocedure van de religieuze ordes, die al in de 12e eeuw hun kloosters in de grensgebieden begonnen te bouwen (in het geval van Teplice het Benedictijner klooster van St. Johannes de Doper). Teplice heeft daarom een ​​aantal interessante monumenten - het kasteel werd gesticht in de 16e eeuw op de overblijfselen van een ouder romaans klooster en het kasteelplein met het sculpturale juweel van de pestkolom door Matthias B. Braun dat dateert uit 1718.

 

Bezienswaardigheden

Teplický zámek

 

Het Teplice-museum bevindt zich in het Teplice-kasteel op Zámecké náměstí, een regionaal museum in Teplice, waarvan de geschiedenis begon in de tweede helft van de 12e eeuw, toen de Tsjechische koningin Judith een benedictijnenklooster stichtte ter ere van St. Johannes de Doper. Tijdens de Hussietenoorlogen werd het klooster verwoest en daarna definitief verlaten door nonnen. Onder Johanka van Rožmitál werd het herbouwd tot een seculier fort, dat verder werd uitgebreid door andere eigenaren - Wolf van Vřesovice en Vchynský tot een kasteel.

 

Waardevolle interieurs zoals een hal met een beschilderd cassetteplafond, een rococo-hal met rijke stucversiering of kamers met rococo-, empire- en biedermeier-meubels worden bewaard in de kasteelgebouwen.

 

Op de binnenplaats van het kasteel is er een unieke romaanse expositie met de overblijfselen van een romaanse basiliek met een zelden bewaard gebleven romaanse crypte.

 

>>> Adres :  Zámecké námĕstí <<<

 

Kostel sv. Jana Křtitele

 

Het barokke gebouw op Zámecké náměstí is gewijd aan de patroonheilige van geneeskrachtige bronnen, Jan Křtitel. De decanale kerk werd hier in 1594 gebouwd op de fundamenten van een oudere kerk. Ze werd in 1703 herbouwd tot de huidige barokke vorm.

 

Het belangrijkste herkenningspunt van het gebouw is de toren, die in het midden van de 17e eeuw werd verlaagd. Tegenwoordig is die open voor het publiek, als populair uitkijkpunt over het centrum van Teplice.

 

>>> Adres : Zámecké námĕstí <<<

 

Morový sloup - Pestzuil

De Pestzuil is een van de weinige barokke monumenten in de stad. Ze werd gebouwd als dank voor het afwenden van de pestepidemie die Teplice in 1713 vermeed.

 

Het werk is ontworpen door de beroemde beeldhouwer Matyáš Bernard Braun, die aanzienlijk werd beïnvloed door Italiaanse kunst.

 

>>> Adres : Zámecké námĕstí <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page