top of page
Teplice-nad-Metují.png

Teplice nad Metují (*)

Regio (kraj) : Hradec Králové
District (okres) : Náchod
Coördinaten locatie : 50°36 N 16°10 O
GPS parking : Zámecká
Website locatie : 
Teplice nad Metují

weerbericht.png
pdf.png

Teplice nad Metují is een stad in het noordoosten van Bohemen aan de bovenloop van de rivier Metuje. Het eerste geschreven dokument waar de gemeente vermeld is, dateert uit 1362. Teplice nad Metují werd gepromoveerd tot een stad in 1972.

Met naar schatting 1.700 inwoners is het de tweede kleinste stad in het Náchod-district en een van de kleinste steden in de regio Hradec Králové.

Het begin van de nederzetting Teplice nad Metují kan niet precies worden bepaald. De naam van de Metuje-rivier zelf is erg oud - deze verschijnt al in 1186 in geschreven bronnen als "Methuya" en illustreert waarschijnlijk de nederzetting van de omgeving door een Illyrische stam.

In de 10e eeuw behoorde het hele Oost-Bohemen tot de prinselijke Slavník-familie, die in 995 werd vermoord en heel Bohemen werd uiteindelijk verenigd onder het bewind van de Přemyslids.

 

Om een ​​belangrijke handelsroute te beschermen die Bohemen verbindt tussen de regio's Teplice en Broumov met Polen en de Baltische Zee, die aan het begin van de 12e eeuw werden gedocumenteerd, werden versterkte locaties in de regio Teplice aangelegd. Uiterlijk in de tweede helft van de 13e eeuw tijdens het bewind van Přemysl Otakar II. werden de versterkte kastelen van Střmen en Skály hier gebouwd. In hun omgeving werden toen nederzettingen gevestigd, die de voorlopers werden van Teplice nad Metují en hun huidige lokale delen.

 

Nadat het kasteel van Střmen in 1447 werd gesloopt door Silezische feodalen, werd het gebied beheerd vanuit een fort boven de handelsroute van Trutnov via Teplice naar Broumov en verder naar Silezië. In de jaren 90 van de 16e eeuw werd het fort afgebroken door Václav Bohdanecký van Hodkov en werd een kasteelgebouw met één verdieping gebouwd. De datum van voltooiing van de bouw in 1599 blijkt uit de Tsjechische inscriptie op het portaal boven de ingang. Na de dood van Václav Bohdanecký in 1614 werd Teplice verdeeld in Upper en Lower. Er waren dorpen met dezelfde naam en behoorden tot verschillende eigenaren.

 

Het revolutionaire jaar 1848 maakte Teplice nad Metují een vrij dorp en de landgoederen van Horní en Dolní Teplice slechts grote landgoederen. Deze werden in 1880 gekocht door de fabriekseigenaar Bedřich Faltis. Horní Teplice werd in 1917 verkocht aan de eigenaar van de Schroll-fabrieken in Olivětín en Meziměstí door Jana Langerová, die het vervolgens van haar landgoed kocht. Sindsdien is het 'bovenste' kasteel als stadhuis gebruikt. Dolní Teplice werd in 1945 door de Faltis in beslag genomen door de president van de Republiek.

 

Aan het begin van deze eeuw begon Teplice nad Metují aanzienlijk te veranderen. In 1906-1907 werd een school gebouwd, die nog steeds de dominante van de stad is. In de jaren 1907-1909 werd het spoor Teplice nad Metují - Trutnov aangelegd.

 

Bezienswaardigheden

 

Barokní Kostel sv. Vavřince

Het is een kerk met één schip met een halfronde gesloten pastorie en is als een cultureel monument beschermd door Tsjechische Republiek.

 

De hoofdingang is voorzien van een massieve eiken deur uit 1918 met figuratieve gravures uit het Oude en Nieuwe Testament . De originele plafondschilderingen van de opstanding en hemelvaart van Christus verschijnen vanaf 1730 voor de apostelen. Drie klokken werden in 1916 gebruikt voor oorlogsdoeleinden. De kerktoren werd in 2012 gerestaureerd.

 

>>> Adres : Horní <<<

 

Kostel Panny Marie Pomocné

Midden in Teplice nad Metují staat een uniek monument - een hermitage met een bedevaartskerk en een paradijselijke tuin. Het is een voormalige gemeente van broeders kluizenaars, die alleen in de 18e eeuw bestond en alleen in Bohemen.

 

De buitengewone rococo-fresco's in de kerk komen overeen met het formaat van de stichtende persoonlijkheid dankzij de uitstekende uitvoering en de filosofisch rijkelijk bedachte ongebruikelijke christelijke symboliek, die waarschijnlijk ook maçonnieke symboliek bevat. Andere bezienswaardigheden en mysteries zijn onder meer cijfers en een vermeende geheime doorgang, die door het graf onder de kerk gaan.

 

>>> Adres : Nerudova <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page