top of page
Točník.png

Točník (*)

Regio (kraj) : Midden Bohemen

District (okres) : Beroun

Coördinaten locatie : 49°53 N 13°53 O
GPS parking : Centrum
Website locatie :
Točník

weerbericht.png
pdf.png

Točník is een kleine gemeente in de regio Midden-Bohemen, en maakt deel uit van het district Beroun. De gemeente telt ongeveer 300 inwoners en is vooral bekend om haar oude kastelen.

Het verleden van het dorp is verbonden met de geschiedenis van beide kastelen en het leven daarop. De oorspronkelijke nederzetting ontstond geleidelijk uit het stadstation onder het kasteel Žebrákem uit de tweede helft van de 13e eeuw en werd een direct onderdeel van het onlangs gerenoveerde kasteel.

Wenceslas IV, die naar het nabijgelegen nieuwe kasteel Točník verhuisde, maakte de uitbreiding van de nieuw opkomende nederzettingen mogelijk. In de 15e en 16e eeuw werd een ongekende cascade van vijf grote vijvers gebouwd, die het landschap van beide kastelen vervolledigde. Aan de nederzetting werden onder andere een tuin, twee molens en een herberg toegevoegd. Dit alles werd omgeven door een jachtpark dat zich uitstrekt van het dorp Hředle tot Točník.

 

Met de ontwikkeling van de industrie, verschuift de bevolking naar de stad Žebrák en Hořovice, die industriële centra worden. Zelfs tijdens de Eerste Republiek brouwde het dorp uitstekend tapbier, dat zich in de herberg "Wenceslas IV" bevindt.

 

Na de Tweede Wereldoorlog overhandigde Prins Colloredo Mansfeld zijn staatseigendom, inclusief de brouwerij en de omliggende bossen. Nieuwe inwoners arriveren in het dorp (Duitsers, Hongaren en Slowaken), die zich voornamelijk bezighouden met de productie van draaitafels voor veeteelt beheerd door de staatsboerderij Lochovice. Het omliggende platteland, dat tot dan toe intensief was gecultiveerd, werd over het hoofd gezien door de focus op veeteelt en verslechterde daardoor.

 

Na de ineenstorting van de boerderij in de jaren negentig vertrok de lokale bevolking naar werk in de omliggende industriële centra. Momenteel is er slechts één familie van particuliere boeren in het dorp, namelijk de familie Vašek.

pdf.png
pdf.png
bottom of page