top of page
Tovačov.png

Tovačov (**)

Regio (kraj) : Olomouc

District (okres) : Přerov
Coördinaten locatie : 49°26 N 17°17 O
GPS parking : Náměstí
Website locatie : 
Tovačov

weerbericht.png
pdf.png

De stad Tovačov, met een gelijknamig kasteel, ligt in het midden van de Morava-rivier op een hoogte van 200 m, in het hart van de vlak vruchtbare Hané. Het is het centrum van een denkbeeldig locatie, waarvan de toppen in het noorden worden gevormd door de regionale stad Olomouc, in het oosten door de stad Přerov, in het zuiden door de stad Kroměříž en in het westen door de stad Prostějov. Tovačov telt ongeveer 2.750 inwoners.

Dankzij de belangrijke strategische ligging werd de stad kort na de oprichting een belangrijk kruispunt van handelsroutes, die verband hielden met de samenvloeiing van de rivieren Morava en Bečva.

 

De stad zelf wordt het best gekenmerkt als de oudste stadsplanning uit de Renaissance in Tsjechië. De gemeente werd

gesticht in 1475 en is een van de oudste in de Tsjechische landen.

 

Het stadhuis met een renaissancistisch portaal in de doorgang is een van de meest waardevolle historische monumenten samen met een fontein uit 1694 en een standbeeld van St. Wenceslas uit 1872.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel Tovačov

 

Het kasteel van Tovačov is een van de belangrijkste architectonische ensembles van Tsjechië en verdient ongetwijfeld veel publieke aandacht.

 

Met zijn karakteristieke toren van 96 meter hoog, zou het in de tweede helft van de 11e eeuw zijn gebouwd als jachthaven, en later als een goed beschermd waterfort. Tijdens de periode van de laatste eigenaar van  Cimburk werd het kasteel herbouwd tot een renaissancistisch kasteel. Bijna elke eigenaar heeft iets herbouwd en aangepast.

In het gebouw is er, naast enkele tentoonstellingen, het renaissancistische portaal van de kasteeltoren, de kasteelkapel met vroeg barok stucwerk, de linkervleugel van het kasteel met een trap in Weense stijl en de ceremoniële zaal van de stad.

 

Verder is er de ridder- en parlementaire zaal, de expositie van de familie Gutmann, de expositie van de Pruisisch-Oostenrijkse slag bij Tovačov in 1866 en de expositie van Ctibor Tovačovský van Cimburk.

 

Het beklimmen van de kasteeltoren met uitzicht op de omgeving is een onvergetelijke ervaring.

 

>>> Adres : Cimburkova 2 - náměstí <<<

 

Kostel sv. Václava

 

Op de plaats van de huidige kerk stond vroeger een gotische kerk met een begraafplaats die al in 1359 werd genoemd. In 1786 werd die kerk afgebroken en in hetzelfde jaar werd de fundering voor een nieuwe kerk gegraven, op de plaats waar ze nu staat.

 

De kerk is in barokstijl. De toren is 47 meter hoog. De grote ramen, die oorspronkelijk van hout waren, werden in 1866 vervangen door metalen ramen met kleurrijke versieringen van glazenmakers uit München.

Onder de kerk is een crypte met de overblijfselen van de eigenaren van het landgoed Tovačov.

 

In de kerk stond tot 1998 een houten beeld van de Madonna van Tovačov uit de 14e eeuw. Voor de veiligheid van dit kostbare monument, werd het overgedragen aan de bewaarplaats van het aartsbisdom Olomouc.

 

>>> Adres : Förchtgottova 32 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page