top of page
Třebíč.png

Třebič (***)

Regio (kraj) : Vysočina
District (okres) : Třebíč
Coördinaten locatie : 49°13 N 15°52 O
GPS parking : Karlovo náměstí
Website locatie : 
Třebíč

weerbericht.png
pdf.png

Třebič is gelegen in de regio Vysočina, district Třebič, tussen Praag en Brno, onder de stad Jihlava.
De stad ligt aan het gelijknamige riviertje en telt ongeveer 40.000 inwoners.
Třebič heeft een oppervlakte van ongeveer 60 km².

 

Třebič verbindt zijn geschiedenis aan de stichting van het Benedictijner klooster in 1101.
 

Dankzij zijn ligging aan de oevers van de rivier de Jihlava en de vrijgevigheid van de stichters, is de stad spoedig een vooraanstaand centrum geworden van religieus leven en opleidingen. Tegenwoordig is het een belangrijk economisch, bestuurlijk, politiek en ook cultureel centrum in zuidwest Moravië. Het biedt een bont palet aan mogelijkheden voor actieve ontspanning in de schilderachtige omgeving van het voorgebergte van de Tsjechische hoogvlakte.

 

De stad was het centrum van de joodse cultuur in Moravië en de unieke, bewaard gebleven joodse wijk, vormt een stille getuigenis van het samenleven van Joden en Christenen. Een tocht langs de bezienswaardigheden brengt de bezoeker naar de joodse wijk en ook naar de Sint-Procopiusbasiliek, die in 2003 is opgenomen op de lijst van de UNESCO.

 

Bezienswaardigheden

 

Židovská čtvrt (Joodse wijk)

 

De Joden in Třebíč mochten niet leven in de christelijke delen van de stad. Ze begonnen zich te vestigen langs de linkeroever van de rivier Jihlava, waar de Zámostí Joodse wijk is opgericht.

 

De Joden werden gescheiden van hun christelijke buren voor een lange tijd en tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de plaatselijke Joden weggevoerd naar concentratiekampen. De gemeenschap in Třebíč stierf helemaal uit na de oorlog. Tegenwoordig vindt men meer dan honderd bewaard gebleven gebouwen in de Joodse wijk, 2 synagogen, een Joods stadhuis, het huis van de rabbi's en een armenhuis, een school en een ziekenhuis.

Typisch voor deze wijk, zijn de smalle steegjes, openbare passages, veranda's en ook een van de grootste Joodse begraafplaatsen in Europa.

 

De magische sfeer van deze plaats wordt verfraaid door meer dan tweeduizend overlappende grafstenen bedekt met mos. In de achterste synagoge zijn er foto’s op de muren en een tentoonstelling over de geschiedenis van de Joodse wijk.

In de Joodse wijk kan men ontdekken hoe een Joodse familie woonde en ook het geheim van koosjere gerechten ontdekken.

 

>>> Adres : Žerotínovo náměstí <<<

 

Bazilika svatého Prokopa

 

De basiliek werd gebouwd tussen 1240 en 1260 in romaans-gotische stijl en het gebouw is geïnspireerd door de laat-romaanse bouwwerken die in het zuidwesten van Frankrijk en de Boven-Rijn opgetrokken waren.

Net als het klooster, had de basiliek in tijden van belegering door Hongaarse troepen in 1468 veel te verduren. Later werd ze heropgebouwd en meermaals gewijzigd vanaf de 1e helft van de 16e eeuw. Toen werd ze meestal voor wereldlijke doeleinden gebruikt.

In de jaren 1725-1733 werd het barokke gewelf voorzien van pleisterwerk. Ook in die periode zijn de beide torens gebouwd in barokke gotische stijl.

De laatste restauratie van de basiliek vond plaats tussen 1924 en 1935.

 

Een van de meest waardevolle delen van de ingang van de basiliek, die dateert uit het begin van de 13e eeuw werd pas in 1862 herontdekt. Het thema voor de decoratie van het portaal was een ode aan de schepper uit het boek Daniël in het Oude Testament.

 

Speciale aandacht verdienen de bewaarde muurschilderingen in de abdijkapel. Men vindt er fresco’s uit het midden van de 13e eeuw (de tweede oudste in Moravië, na de fresco's in de rotonde van St. Catherine in Znojmo).

 

Het best bewaarde en oudste deel van de kerk is de Romaanse crypte. Aan het einde van de 16 eeuw werd deze crypte gebruikt als een brouwerijkelder.

 

>>> Adres : Zámek 1 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page