top of page
Třeboň.png

Třeboň (***)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen
District (okres) : Jindříchúv Hradec
Coördinaten locatie : 49°00 N 14°46 O
GPS parking : Masarykovo náměstí
Website locatie :
Třeboň

weerbericht.png
pdf.png

Třeboň ligt in de regio Zuid-Bohemen, en maakt deel uit van het district Jindřichův Hradec. Rondom Třeboň zijn diverse meren. Třeboň telt ongeveer 9.000 inwoners en is vooral bekend voor de kweek van karper.

.

Het begin van de stad gaat terug tot het midden van de 12e eeuw, toen langs een van de paden die door het brede grensbos liepen, een kleine nederzetting of misschien alleen een boerderij te vinden was. Het hele grote grondgebied werd aan de koning gegeven door het eerste bekende lid van de later vertakte familie van Vítkovec, ondernemende Vítek van Prčice. In 1341 wordt het gebied vermeld als stad.

In 1366 werden de eigenaren van Třeboň en het aangrenzende landgoed de broers van Rožmberk, waarin de stad aan belang en rijkdom won. Al het volgende jaar stichtten de Rosenbergs een klooster in Třeboň. In 1376 kreeg de stad het zogenaamde recht van de koninklijke steden en in 1378 werd het voorrecht om zout te importeren toegekend. Tegen het einde van de 14e eeuw was de stad versterkt met bakstenen muren en een slotgracht. Dit fort samen met een versterkt kasteel en het omringende moerassige terrein maakte Třeboň een bijna onneembare vesting. Dit was ook het geval in de Hussite-oorlogen, toen de stad verschillende aanvallen weerstond.

Třeboň bereikte zijn grootste bloei in de 16e en vroege 17e eeuw, vooral tijdens het bewind van de laatste twee Rožmberks, de broers Vilém en Petr Vok van Rožmberk. Een nieuw tijdperk van bouwen en bloeien vond plaats toen Jakub Krčín van Jelčany de leider werd van alle Rosenberg-activiteiten. De economische hervormingen van Krčín hadden ook gevolgen voor de stad Třeboň en de directe omgeving. Deze gelukkige periode van Třeboň eindigde met de invasies van de Passau-troepen, de dood van de Rosenbergs en verschillende kwaadaardige branden.

De Dertigjarige Oorlog ging door naar Třeboň en zijn omgeving. In 1660 werden de Schwarzenbergs de nieuwe eigenaren van het landgoed Třeboň, dat tot de twintigste eeuw in hun bezit bleef. Třeboň herstelde zich slechts langzaam van de wonden van de oorlog en bleef economisch achterop. Het anders vreedzame leven van de stad werd nieuw leven ingeblazen in het midden van de 19e eeuw, toen Třeboň een districtsstad werd. Belangrijke veranderingen in het leven van de stad vonden plaats na de Eerste Wereldoorlog, toen alle economische activa van Schwarzenberg werden overgedragen aan de staat als onderdeel van de eerste landhervorming. De Tweede Wereldoorlog eiste ook zijn slachtoffers in Třeboň. Na de oorlog drong de eerste grotere industrie de stad binnen (kledingfabriek en grootschalige landbouwproductie). In 1960 werd het politieke district van Třeboň afgeschaft en kreeg de stad de status van spa.

Tot heden is Třeboň nog altijd de belangrijkste stad in Tsjechië, waar karpers gekweekt worden. Die worden met duizenden aangeboden op verschillende markten in het hele land, vooral tijdens de Kerstperiode. Voor de Tsjech is karper op Kerstavond het traditionele gerecht dat in familiekring opgediend wordt.

 

Bezienswaardigheden

Gemeentehuis

Het belangrijkste gebouw op het plein (Masarykovo náměstí) is het oude stadhuis. In 1562 kocht het dorp twee verbrande naburige huizen en herbouwde ze het jaar daarop door Vlach Jakub Cornbell naar het stadhuis, waarna in 1770 errond de eerste huizen gebouwd werden.

De arcade van het nieuwe stadhuis opende het plein door drie halfronde arcades van massieve pilaren, waaraan drie gevels overeenkwamen boven de enkele verdieping van het gebouw. Met de bijdrage van keizer Ferdinand III in 1638 werd een massieve vierzijdige, 31 meter hoge toren met vier verdiepingen met een galerij, een klok en een uivormig dak met een lantaarn toegevoegd aan het stadhuis. Sindsdien is de toren de tweede dominante in de stad naast de kerktoren.

 

In 1742 werd de gevel van het gebouw versierd met fresco's met Rosenberg, Schwarzenberg en stadsemblemen. Tijdens de reconstructie in 1819 werd het huis van het stadhuis verhoogd op de tweede verdieping.

>>> Adres : Masarykovo náměstí <<<

Kasteel van Třeboň

Een onlosmakelijk deel van Třeboň is het prachtige renaissancekasteel, gelegen aan de zuidwestkant van het historische stadscentrum. Op deze plaats stond het eerste landhuis, omgebouwd tot een fort en later een stenen kasteel, voor het eerst genoemd in 1374. Niet lang daarvoor werd Třeboň gekocht door de Rosenbergs, die de stad en de wijde omgeving de juiste ontwikkeling gaven. De versterkte stad werd twee keer belegerd door de Hussieten, gelukkig zonder succes. In de 16e eeuw was Třeboňsko het meest winstgevende deel van de Rosenberg-heerschappij.

In 1562 werd de stad getroffen door een brand die het kasteel trof. Vilém van Rožmberk vertrouwde Vlachy Jan en Antonio Ericery daarom de veeleisende reconstructie van de oude gebouwen tot een renaissancekasteel toe. Deze transformatie werd voltooid ten tijde van Petr Wok door een andere belangrijke architect Dominik Cometa. Na de dood van de laatste Rožmberk (1611) erfden de Švamberks het kasteel, dat het grootste deel van hun eigendom verloor na de fatale strijd op de Witte Berg.

 

De prinselijke familie Schwarzenberg bezat het kasteel tot 1940, toen het werd ingenomen door de Gestapo. In de vroege jaren 1920, na de eerste landhervorming, verlieten de Schwarzenbergs het kasteel en het diende vervolgens enkele jaren als hotelfaciliteit.

 

>>> Adres : Masarykovo náměstí <<<

>>> Website : Kasteel Třeboň <<<

Brouwerij

Aan de zuidkant van het stadscentrum ligt het gebied van de brouwerij Třeboň met weelderige gebouwen, meestal uit de tweede helft van de 19e eeuw. De gevel van de brouwerij vormt de oostkant van het Trocnov-plein. Op deze plaatsen liet Petr Vok van Rožmberk een wapenkamer bouwen in 1606-1608. In de jaren 1699-1723 werd het arsenaal herbouwd in een herenhuisbrouwerij volgens het project van de Schwarzenberg-bouwer Jakub de Maggi en onder toezicht en medewerking van zijn zoon John en later Pavel Ignác Bayer, de nieuwe prinselijke bouwer.

Na verloop van tijd voldeed de brouwerij echter niet meer aan de vraag naar haar product, zodat de eigenaren het herhaaldelijk uitbreidden naar zijn huidige grootte en vorm. Regent-bier wordt gebrouwen met behulp van traditionele technologie en produceert alleen natuurlijke ingrediënten.

 

>>> Adres : Trocnovské náměstí <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page