top of page
Praha - Troja.png

Troja (**)

Regio (kraj) : Praag

District (okres) : Praag 7
Coördinaten locatie : 50°07 N 14°25 O
GPS parking : U Trojského zámku
Website locatie : 
Troja

weerbericht.png
pdf.png

Het stadsdeel van Praag Troja ligt op de rechteroever van de Moldau in het gebied waar in het noordwesten van de stad de rivier de huidige Praagse agglomeratie verlaat op een hoogte van ongeveer 180 meter. Het is gelegen in het laagland van de Moldau, waardoor het al eeuwen bedreigd is door overstromingen, om vervolgens steil omhoog te klimmen naar de  hoogste top van Troja - de Grote Rots - met een hoogte van meer dan 300 meter.

 

Na de Eerste Wereldoorlog werd de voorstedelijke gemeente Troja een deel van Groot-Praag door de wet inzake de fusie van de naburige gemeenten van Praag. Op 11 november 1923 werd Praag verdeeld in dertien administratieve districten, aangeduid met Romeinse cijfers, en Troja werd opgenomen in district VIII - samen met Libní, Střížkov, Kobylisy en Bohnice.

 

Vanaf 1 april 1949 werd volgens de administratieve hervorming het bovenste, noordelijke deel van Troja een deel van Praag 8 en begon het geleidelijk stedelijk te versmelten met Bohnice en Kobylisy.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Troja

 

Het barokke zomerhuis (het kan niet verwarmd worden, het is alleen toegankelijk in de zomer) is een typisch gebouw in de buitenwijken, waar een ruime terrastuin van het Italiaanse type omheen loopt. De drie vleugels vormen een U-vorm, hoewel beide buitenste vleugels niet zo ver uitsteken voor het hoofdcentrum als elders. Daarachter, langs de hoofdtoegangsweg, bevindt zich een strook bijgebouwen.

 

Interessanter is echter de zuidelijke gevel, die uitkijkt op de tuinen. Die heeft een rijk versierde trap met twee takken voor de twee verdiepingen die naar de grote hal van het zomerhuis leidt.  

De twee niveaus van de tuin worden gescheiden door een versierde muur. Oorspronkelijk omvatten de tuinen ook een wijngaard boven het kasteel, maar de doorgaande weg scheidde het meedogenloos.

 

>>> Adres : U Trojského zámku <<<

 

Praagse ZOO

 

De geschiedenis van de dierentuin van Praag gaat helemaal terug tot het jaar 1881, toen graaf Sweerts-Sporck ter gelegenheid van het huwelijk van kroonprins Rudolf en prinses Stephanie van België een open brief in de kranten publiceerde, waarin werd opgeroepen tot de oprichting van een zoölogische tuin in Praag.

 

In 2002 wordt bijna de helft van het gebied van de dierentuin getroffen door de felle overstromingen. Heel wat dieren laten hierbij het leven.

 

Een bezoek aan de Praagse zoo is een must. Men kan er gemakkelijk een hele dag vertoeven in een rustige omgeving.

 

>>> Adres : U Trojského zámku 120/3 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page