top of page
Tršice.png

Tršice (*)

Regio (kraj) : Olomouc

District (okres) : Olomouc
Coördinaten locatie : 49°33 N 17°26 O
GPS parking : Centrum
Website locatie : 
Tršice

weerbericht.png
pdf.png

Tršice is een gemeente in de regio Olomouc, maakt deel uit van het district Olomouc en telt ongeveer 1.600 inwoners.

 

Het eerste geloofwaardige schriftelijke rapport over het dorp dateert uit de tweede helft van de 13e eeuw, toen het dorp voor het eerst werd genoemd in historische bronnen.

 

Uit de analoge ontwikkeling in de buurt, kan men aannemen dat het hoger gelegen golvende gebied van de Tršice-heuvels waarschijnlijk later permanent bewoond werd dan het naburige Hornomoravský úval.

 

Twee indirecte elementen bewijzen de oudheid van de nederzetting. Het eerste is het plan van de zogenaamde rondbalk, kenmerkend voor de dorpen van het oudere establishment. Het tweede bewijs is de patroniem lokale naam Tršice, gecreëerd door het achtervoegsel -ice. Volgens deze interpretatie zou Tršice een nederzetting zijn waar mensen naar Trcha of Trsa woonden.

 

In 1526 werd Tršice gepromoveerd tot een kleine stad.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel Tršice

 

Het kasteel met drie vleugels is in de 16e eeuw herbouwd uit een ouder fort. In 1514 werd het fort zelfs een kasteel genoemd. Dit getuigt van de grootte van de lokale zetel op dat moment.

 

Sinds dit jaar is het eigendom van Jedřich van Prusinovice en Potštát. Ergens vóór 1532 liet Jiřík Žabka van Linber het gotische fort herbouwen tot een kasteel.

 

In 1830 brandde het af en werd later aangepast in Empire-stijl.

 

Tot 1948, toen het door de staat werd overgenomen, behoorde het kasteel toe aan het Olomouc-kapittel. In de jaren 1975-1976 werden verdere wijzigingen aan het gebouw aangebracht.

 

Tegenwoordig doet het dienst als stadskantoor en bibliotheek.

 

>>> Adres : Tršice 50 <<<

 

Kostel narozeni Panny Marie

 

De neo-barokke kerk werd in 1905-1906 vervangen door een afgebroken gotisch heiligdom. Tijdens verschillende wijzigingen tussen 1923 en 2008 werd deze kerk telkens aangepast en uitgebreid.

 

Het gebouw bestaat uit een schip in de vorm van een kruis, een prismatische toren aan de voorkant en een ingesprongen halve cirkel, die eindigt met een afsluiting met rechthoekige bijgebouwen van de sacristie aan de zijkanten.

 

In halfronde gewelfde nissen in de zijgevels staan ​​beelden van St. Wenceslas en engel met kind.

>>> Adres : Centrum <<<

 

 

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page