top of page
Trutnov.png

Trutnov (**)

Regio (kraj) : Hradec Králové
District (okres) : Trutnov
Coördinaten locatie : 50°34 N 15°55 O
GPS parking : Krakonošovo náměstí
Website locatie : 
Trutnov

weerbericht.png
pdf.png

Trutnov is gelegen in de regio Hradec Králové, district Trutnov, in het noordoosten van het land.
De plaats ligt op een hoogte van 427 meter aan de rivier Úpa in het Reuzengebergte (Krkonoše).
Trutnov heeft een oppervlakte van ongeveer 104 km² en telt ongeveer 32.000 inwoners.

De stad Trutnov ligt in de vallei van de rivier Úpa en de omliggende heuvels, in de rijk beboste uitlopers van het Reuzengebergte, in een gebied dat rijk is aan natuurlijke schoonheid en historisch belang. 

Het landschap dankt zijn vorm aan de meanderende rivier Úpa, en is al eeuwenlang een beschermd gebied door het bezit van talrijke fabrieken.

 

Langs rivier Úpa was er in de 12e eeuw een Slavische nederzetting, die door Duitse kolonisten uiteindelijk Přemyslovci Trutnov werd genoemd. De eerste schriftelijke stukken waar die naam opduikt, dateren van 1260. De naam Trutnov verschijnt voor het eerst in een document van Wenceslas II. in 1301. Sinds het einde van de 14e eeuw was Trutnov een bruidsschat van de Tsjechische koninginnen.

 

Trutnov was het meest geroemd om zijn textielindustrie (vlas), later elektronica en bewerking van leder.

De afgelopen tien jaar onderging Trutnov verschillende renovaties. Bewijzen van die ontwikkeling zijn een aantal nieuwe bruggen, rotondes of aangelegde nieuwe parkeerplaatsen, inclusief de modernisering van nutsbedrijven.

 

Bezienswaardigheden

 

Historisch stadsplein
Krakonošovo náměstí

Krakonošovo náměstí  is een bijna vierkant plein dat omringd is door huizen die in de 16e en 17e eeuw zijn gebouwd. De huizen vertonen langs alle vier de zijden van het plein middeleeuwse arcades, waaronder winkeltjes en cafeetjes met terrasjes gehuisvest zijn.

 

Aan het plein bevindt zich het in 1861 herbouwde raadhuis met de opvallende klokkentoren en draak. Het raadhuis heeft ook een prachtige ceremoniehal voor feestelijke gelegenheden.

 

Het mooie stadsplein is onlangs nog gerenoveerd. In het midden van het plein vindt men een prachtige fontein, waarin een beeld van een twee meter hoge reus, Krakonoš staat, de ‘heerser’ van de bergen. Sinds 1892 kijkt hij al uit over zijn koninkrijk, met in zijn ene hand een boomstam als een wandelstok en met de andere hand leunt hij tegen de rots.

 

>>> Adres : Krakonošovo náměstí <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page