top of page

Tuchoraz (*)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen

District (okres) : Kolín
Coördinaten locatie : 50°03 N 14°51 O
GPS parking : Tuchoraz 9
Website locatie : 
Tuchoraz

weerbericht.png
pdf.png

Tuchoraz is een dorp gelegen ongeveer 3 km ten zuiden van Český Brod in het district Kolín in de Midden-Bohemen regio. In het dorp wonen ongeveer 600 personen.

De oudste schriftelijke vermelding van Tuchoraz komt uit een akte gedateerd 23 mei 1295.

 

Tijdens het bewind van Wenceslas IV. werd in Tuchoraz het eerste fort gebouwd. Andere bestemmingen van Tuchoraz zijn verbonden met de geschiedenis van het plaatselijke kasteel, dat de plaatselijke adel huisvestte tot 1579, toen Tuchoraz door Jaroslav Smiřický van Smiřice permanent aan het landgoed Černokostelec werd verbonden.

 

De ramp trof het dorp in 1639, toen het tijdens de Dertigjarige Oorlog door het Zweedse leger werd platgebrand na de mislukte verovering van het kasteel. Het dorp bleef onder het beheer van de eigenaren van het landgoed Kostelec nad Černými lesy tot de afschaffing van het patrimoniumbeheer in 1848.

Bezienswaardigheden

 

Fort van Tuchoraz

 

De oudste vermeldingen van het fort stammen uit het begin van de 13e en 14e eeuw.  Na het beleg van de Zweden in 1639 werd het geleidelijk aan niet meer gebruikt en raakte in verval. Aan het einde van de 18e eeuw werd de toren bijna ontmanteld tot materiaal voor de voltooiing van een groot boerenerf, waarvan er één ook laatgotisch is.

 

Van de oorspronkelijke gotische gebouwen zijn tot op de dag van vandaag alleen de overblijfselen van het paleis bewaard gebleven, delen van het omtrekmetselwerk met een vierkante hoek van het bastion en vooral de ingang, 20 m hoge prismatische toren. Op de 2e verdieping van de toren bedekt met een mansardedak is een prachtig stergewelf bewaard gebleven dat doet denken aan een Parler-patroon.

 

>>> Adres : Tvrz Tuchoraz 9 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page