top of page
Turnov.png

Turnov (**)

Regio (kraj) : Liberec
District (okres) : Semily
Coördinaten locatie : 50°37 N 15°10 O
GPS parking : Náměstí Českého Ráje
Website locatie : 
Turnov

weerbericht.png
pdf.png

Turnov is gelegen in de regio Liberec, district Semily.
De stad telt ongeveer 15000 inwoners en heeft een oppervlakte van ongeveer 23 km².

 

Turnov werd gesticht in 1250 door Jaroslav Havel van Markvartitzen. De stad is gelegen aan de rivier de Jizera op een plaats waar de open vlaktes volledig overgaan in de gebergten van het Tsjechisch Paradijs.

 

Vanaf het begin leeft er een traditie van handel en ambachten en de stad begon snel te groeien en te bloeien. In de 15e en 16e eeuw krijgen de inwoners belangrijke juridische en economische privileges, waardoor onmiddellijk begonnen wordt aan de bouw van het stadhuis in het centrum van de stad. Door Turnov loopt een oude handelsroute en de stad werd een belangrijke transportstad, wat tot op heden nog altijd het geval is.

 

Turnov is sinds mensenheugenis gekend om zijn sieraden en edelstenen.
Men vindt er al gereedschap uit de prehistorie. 

 

De gouden eeuw was voor Turnov de 18e eeuw, toen ambachtslieden de beroemde Tsjechische granaatstenen bewerkten. Met de groeiende belangstelling voor aanverwante artikelen, groeide belangstelling voor metalen en edelstenen nog. Daarom werd in 1884 een school voor professionele verwerking van metalen en edelstenen opgericht.

opgericht.

 

​Bezienswaardigheden

 

Muzeum Česky ráj

Het Tsjechische Paradijs Muzeum (Česky ráj museum) geeft informatie over de geologie en geschiedenis van de streek, en bevat mineralogische, archeologische, etnografische en sieraden collecties. Het museum bevat ook archieven en kunsttentoonstellingen.
 

De belangrijkste focus van het Česky ráj Museum ligt op edelstenen, het verzamelen en snijproces ervan.

 

>>> Adres : Skálova 71 <<<

Kasteel van Hrubý Rohozec

 

Het viervleugelige kasteel met een lange geschiedenis en een rijke architectonische ontwikkeling biedt bezoekers een rondleiding langs dertig rijkelijk ingerichte kamers, die in het verleden dienden als representatieve en woonkamers van leden van de graaf van Des Fours Walderode. Aangezien bijna alle originele uitrusting van het kasteel bewaard is gebleven en naar zijn oorspronkelijke plaats is hersteld volgens historische foto's uit 1932, geven de kasteelkamers de indruk dat hun adellijke eigenaren er nog steeds wonen.

 

De interessantste delen van het kasteel zijn onder meer een bibliotheek met een portrettengalerij van de eigenaars en een neogotische eetkamer in de vorm van een ridderzaal.

 

De oudste geschiedenis van het gebouw wordt herinnerd door een middeleeuwse kelder, die ook voor het publiek beschikbaar wordt gesteld. Na een rondleiding door het interieur kan men een wandeling maken door het aangrenzende Engelse park, dat versierd is met 18e en 19e eeuwse beelden.

 

>>> Adres : Hrubý Rohozec 1 <<<

 

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page