top of page
Týnec-nad-Sázavou.png

Týnec nad Sázavou (**)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen

District (okres) : Benešov
Coördinaten locatie : 49°50 N 14°35 O
GPS parking : Okružní
Website locatie : 
Týnec nad Sázavou

weerbericht.png
pdf.png

Týnec nad Sázavou is een stad in de regio Midden-Bohemen, en maakt deel uit van het district Benešov.

De stad met ongeveer 5.750 inwoners is een belangrijk centrum van de Beneden-Posázaví. De wortels van de Tynicko-nederzetting worden niet alleen gedocumenteerd door archeologische vondsten, maar vooral door de monumenten uit die tijd - de fundamenten van het Přemyslid-paleis, de bewaarde romaanse rotonde uit het begin van het 2e millennium, de gotische toren en het kasteel met twee verdiepingen.

 

Dankzij de ligging aan de rivier de Sázava met een aantal stuwen en oude molens, midden in de bossen en dankzij zijn rijke geschiedenis was en is Týnec nog steeds een populaire plek bij toeristen, vooral peddelaars. De stad is door de rivier in tweeën gedeeld. Op de linkeroever ligt het oudere deel met historische gebouwen, gedomineerd door een hoge gotische toren met een adembenemend uitzicht over Posázaví, maar ook de heuvels achter Benešov. Op de rechteroever vindt de bezoeker nieuwbouw, woonwijken, kantoren en winkels. Het overheersende kenmerk van dit feest zijn de moderne gebouwen van twee verpleeghuizen.

 

Door de ontwikkeling van de industriële productie, de bevolkingsgroei en het algemene belang van deze plaats werd Týnec op 1.1.1969 een stad.

 

Bezienswaardigheden

 

Hrad Týnec nad Sázavou

Archeologische vondsten, ontdekt tijdens een onderzoek op de binnenplaats van het kasteel van Týnec tussen 1969 en 1974 en andere vondsten in de omgeving van Týnec (bijv. Slavische begraafplaats in Brodce uit de 8e tot 9e eeuw enz.) toonden aan dat dit gebied al bewoond was in de 8e tot 10e eeuw. In de 11e eeuw werd hier een houten en later een stenen kasteel gebouwd met een romaanse rotonde, het oudste bewaard gebleven bouwmonument in Týnec.

 

Het fort van Tynec was gunstig gelegen op een hoog rotsgebergte boven de rivier de Sazava, die ze vanaf de noordkant beschermde. Vanuit het westen droeg de Janovický beek bij tot zijn bescherming, vanuit het zuiden een breed en diep ravijn, uitgegraven door stortend regenwater.

 

De meest toegankelijke en dus ook de meest kwetsbare was het heuvelfort aan de oostkant, richting Bukovany. Men kan dus aannemen dat het juist vanaf die kant was dat hij een enorm bastion had, versterkt door een gracht, een wal en een palissade.

 

Tegenwoordig behoort de rotonde met de toren tot de religieuze gemeenschap van de Hussite-kerk.

In het huis naast de toren was in 1959 door de zorg van het dorp en de plaatselijke geschiedenisclub een stadsmuseum opgericht met een tentoonstelling van Tynec steengoed en archeologie.

 

Dit werd echter in 1983-1995 gesloten vanwege de veeleisende wederopbouw en tegenwoordig dient het opnieuw als bron van kennis van de geschiedenis van de stad.

 

>>> Adres : Nádv. Hodějovského 48 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page