top of page
Týniště nad Orlici.png

Týniště nad Orlici (*)

Regio (kraj) : Hradec Králové

District (okres) : Rychnov nad Kněžnou
Coördinaten locatie : 50°09 N 16°05 O
GPS parking : Mírové nám.
Website locatie : 
Týniště nad Orlici

weerbericht.png
pdf.png

Týniště nad Orlicí is een stad in de regio Hradec Králové in het district Rychnov nad Kněžnou. Samen met de naburige dorpen Křivice, Petrovice, Petrovičky, Rašovice en Štěpánov heeft het meer dan 6.000 inwoners. Het heeft een oppervlakte van 5.244 ha op een hoogte van 253 m boven zeeniveau.

 

De stad ligt vlakbij de samenvloeiing van Tichá en Divoká Orlice. De eerste schriftelijke vermelding van de stad is gedocumenteerd in 1361. Voor de dennenbossen die de stad omringen, wordt Týniště nad Orlicí een "stad in het bos" genoemd. De naam is afkomstig van het woord "tyn", wat een versterkt kasteel op een verhoogde plaats betekende. Het wapen van de stad wordt vertegenwoordigd door pijnbomen met groene takken op een rood schild.

 

Op de boomstam staat een wit schild met bovenaan drie zwarte strepen, het wapen van de heren van Kunštát. Het wapen van de stad werd in 1487 verleend door Prins Hendrik de Oudere van Kunštát en Poděbrady.

 

Bezienswaardigheden

 

Kostel sv. Mikuláše s farou

 

Het eerste schriftelijke rapport over de kerk van St. Nicholas dateert uit 1361. Het oorspronkelijke houten gebouw werd getroffen door vele branden en de grootste van 12 maart 1686 verwoestte bijna de hele stad, waarbij de houten kerk volledig verbrandde. Pas zes jaar later werd een nieuwe, ommuurde kerk gebouwd, maar slechts gedeeltelijk. Gedurende die tijd werd een houten klokkentoren gebouwd voor de behoeften van de stad.

In 1941 werd de kerktoren opgewaardeerd tot de huidige hoogte, zodat de klok van de stadhuistoren daar kon worden geplaatst.

 

De laatste reparaties van de gevelbekleding van de kerk, inclusief de toren en de modernisering van de geëlektrificeerde klok, werden uitgevoerd in 1999-2000.

 

>>> Adres : Mírové Náměstí <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page