top of page
Týn_nad_Vltavou.png

Týn nad Vltavou (**)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen

District (okres) : České Budějovice
Coördinaten locatie : 49°13 N 14°25 O
GPS parking : nám. Míru
Website locatie : 
Týn nad Vltavou

weerbericht.png
pdf.png

Týn nad Vltavou is een van de oudste nederzettingen in Zuid-Bohemen. De stad ligt aan beide oevers van de rivier de Moldau, vlakbij de samenvloeiing met de rivier de Lužnice. De stad telt ongeveer 8.500 inwoners.

 

Het begin van Týn nad Vltavou gaat terug tot de eerste helft van 11e eeuw, toen het grondgebied eigendom was van het bisdom Praag. Hier werd een versterkte zetel van de beheerder van de bisschop gebouwd en in de buurt groeide een nederzetting.

 

In de eerste helft van 13e eeuw werd het vervangen door de oorspronkelijke administratieve zetel. Het kasteel verdween aan het einde van de 17e eeuw.

Op heden is er op die plaats een Renaissance stenen brug, gracht en enkele overblijfselen van wallen.

 

Bezienswaardigheden

 

Kostel sv. Jakuba

De kerk dateert uit de tweede helft van de 13e eeuw. Oorspronkelijk was ze gewijd aan St. Christof, bewaker van doorwaadbare plaatsen en wegen, in 1569 werd dit uitgebreid en werd ze gewijd aan St. Jakuba.

Wijzigingen werden aangebracht in 1702 en ook de kapel van St. Barbara werd gebouwd. Daaronder was een crypte, de laatste rustplaats van belangrijke hoogwaardigheidsbekleders van de stad en tijdens de oorlogen van het Oostenrijkse erfgoed, ook militaire officieren.

 

Grote veranderingen aan de kerk vonden plaats na 1753, het kerkschip werd verlengd en de toren werd toegevoegd. In 1759 werd de kapel van St. Jozef gebouwd en daaronder werd een tweede crypte opgericht.

 

>>> Adres : nám. Míru <<<

 

Stadhuis

Het stadhuisgebouw ligt in het hart van de Renaissance. Na een brand in 1796 werd het herbouwd, maar de stad kon de kostbare renovatie van het gebouw niet meer financieren naar het oorspronkelijke uiterlijk, zodat de klokkentoren niet werd gerestaureerd.

 

De gevel van het gebouw in de laatbarokke stijl werd verlicht door arcades. Daaronder werd in het verleden brood verkocht. De stadsschaal en ladders werden hier samen met vuurhaken opgehangen.

 

>>> Adres : nám. Míru - Týn nad Vltavou <<<

 

Kasteel

 

Het kasteel werd in 1699 gebouwd als de hoofdzetel van het bestuur van het landhuis, als vervanging van het toen onbewoonbare kasteel. Percelen van drie originele gotische huizen werden de basis voor de bouw van het kasteel.

Het is nog steeds het grootste gebouw in het stadscentrum. De gevel is origineel, vroeg barok met classicistische aanpassingen. Het entreeportaal met de bekleding dateert uit de periode na 1800. De gehele architectonische expressie van het gebouw wordt vervolledigd door een pseudomansard dak.

 

>>> Adres : nám. Míru <<<

 

Fontein

 

De barokke fontein op het plein draagt ​​de datum 1759 op de noordoostelijke hoek. Het is waarschijnlijk de datum van restaurateur, want de fontein is waarschijnlijk ouder.

Ze diende als de belangrijkste bron van drinkwatervoorziening voor de stadsbewoners en huisdieren. In 1821 werd het water geven van vee op het plein verboden en werd de fontein omgeven door twaalf houten pilaren met kettingen.

 

Na 1915, toen de stad een nieuw watervoorzieningsnetwerk verwierf, verloor de fontein haar doel en werd ze bewaard als historisch monument van het plein

 

>>> Adres : nám. Míru <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page