top of page
Uherský_Brod.png

Uherský Brod (*)

Regio (kraj) : Zlín

District (okres) : Uherské Hradiště
Coördinaten locatie : 49°02 N 17°39 O
GPS parking : Masarykovo nám.
Website locatie : 
Uherský Brod

weerbericht.png
pdf.png

Uherský Brod is een stad in de regio Zlín, maakt deel uit van het district Uherské Hradiště en telt ongeveer 17.500 inwoners.

 

Het begin van de historische nederzetting Uherský Brod, wiens oorspronkelijke naam ("Na Brodě") doet denken aan een doorwaadbare plaats over de rivier Olšava, dateert uit de 10e-12e eeuw. Waarschijnlijk lag de oorspronkelijke nederzetting in het zuidelijke deel van de huidige binnenstad, in de buurt van de zogenaamde lagere kerk van Johannes de Doper, en vormde een belangrijk grensfort op de grens van Moravië en Hongarije. Door zijn ligging, dichtbij handelsroutes, is Brod langzaam uitgegroeid tot een belangrijk economisch centrum. Als gevolg van de groeiende handel en ambachten begon de ontwikkeling zich uit te breiden ten noorden van de oorspronkelijke nederzetting, die steeds meer stedelijk werd.

 

De 16e eeuw was de al te korte gouden eeuw van de stad, die bloeide onder de heerschappij van Johannes van Kaunic. Het stadhuis en het herenhuis werden in die tijd gebouwd. De goede tijden kwamen aan het begin van de 17e eeuw ten einde toen Hongaren de stad begonnen aan te vallen tijdens een reeks invasies.

Later begonnen Duitse en joodse gemeenschappen te groeien en in de 19e eeuw werd de stad getransformeerd door industriële ontwikkeling, maar ze slaagde erin haar karakter en charme te behouden.

 

De Tweede Wereldoorlog bracht verdere invasie en de ontwikkeling van militaire industrieën. Česká Zbrojovka, een fabrikant van precisie vuurwapens, speelt een leidende rol in de industrie in de regio. Het leidde ook tot het verlies van de joodse gemeenschap van de stad, met als opvallende herinnering de joodse begraafplaats.

 

Bezienswaardigheden

 

Stadhuis

 

Het stadhuis is een laat-gotisch gebouw, dat herbouwd werd in renaissance- en barokstijl, en dat het sociale en architectonische monument van de stad vertegenwoordigt. Het is het symbool van eeuwenoud stadsbestuur.

Een serieuze stijlreconstructie (torenuitbreiding, interieuraanpassingen), werd uitgevoerd in de barokperiode van het eerste kwart van de 18e eeuw. Sindsdien is de plattegrond van het stadhuis tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Onder de voorkant van het gebouw bevinden zich uitgebreide ondergrondse ruimtes als onderdeel van een netwerk van gangen onder het centrum van de oude stad.

 

Gedeeltelijke classicistische en oudere moderne, architectonisch aanpassingen aan het interieur gebeurden aan het begin van de jaren tachtig en negentig, samen met een complexe reconstructie van het hele gebouw.

 

>>> Adres : Masarykova náměstí <<<

 

Dominikánský kostel

 

Een van de oudste en grootste monumenten in de Uherský Brod domineerde het panorama van de stad. Oorspronkelijk was het een gotische kloosterkerk met een lange pastorie (typisch voor de Dominicanen), waarschijnlijk gebouwd in de eerste helft van de 14e eeuw, veel hoger dan de huidige tempel.

 

Ze bestond uit een driebeukig schip met versieringen van gebeeldhouwde steen, en aan de gevel had het twee torens versierd met klokken, die in die tijd zeer zeldzaam waren. Na verschillende branden en verwoestingen tijdens de Hussietenperiode (1421) en tijdens de Dertigjarige Oorlog (1634) werd de kerk in de vroege barokperiode radicaal herbouwd.

 

>>> Adres : Mariánské náměstí 61 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page