top of page
Uherský_Ostroh.gif

Uherský Ostroh (*)

Regio (kraj) : Zlín

District (okres) : Uherské Hradiště
Coördinaten locatie : 48°59 N 17°23 O
GPS parking : nám. sv. Ondřeje
Website locatie : 
Uherský Ostroh

weerbericht.png
pdf.png

Uherský Ostroh is een stad in het district Uherské Hradiště in de regio Zlín, ongeveer 12 km ten zuidwesten van Uherské Hradiště aan de rivier de Morava.

 

De stad Uherský Ostroh ligt aan de samenvloeiing van de rivier de Morava en de Okluky-stroom op een oude handelsroute in Pomoraví, in een regio, rijk aan zonnige wijngaarden en sleedoorns. Ze ligt in het hart van Moravisch Slowakije, ten zuiden van Uherské Hradiště. De Chřiby-toppen zijn gemodelleerd ten westen van de stad en de Witte Karpaten in het oosten.

 

De Morava-rivier vormt een keerpunt tussen de oorspronkelijke stad en de voormalige dorpen Ostrožské Předměstí en Kvačice. Zelfs na de fusie van deze drie gemeenten (1947) is het nog steeds een van de kleinere Moravische steden: ze heeft ongeveer 4.300 inwoners, die wonen op een oppervlakte van 26,52 km2.

 

Bezienswaardigheden

 

Historisch centrum nám. sv. Ondřeje

 

In het historische centrum, dat in 1990 tot stedelijk beschermd gebied is verklaard, bevindt zich een 16e-eeuws renaissancekasteel met een binnenplaats omringd door arcades.

Het centrum van de stad is het plein sv. Ondřeje . De driehoekige vorm van het plein is omringd door tentoonstellingshuizen.

 

Het overheersende kenmerk is het laat-barok-classicistische gebouw van de parochiekerk St. Ondřeje, gebouwd in de jaren 1751-1758, die met zijn kenmerkende gevel boven de omliggende huizen uitsteekt en het hele gebied van het plein domineert. In de schaduw van twee lindebomen in het midden van het plein staat een herdenkingskruis uit 1774.

 

Toch is het belangrijkste gebouw het kasteel. Oorspronkelijk een verdedigingskasteel uit de 13e eeuw, werd het in 1560-1570 door de heren van Kunovice herbouwd tot een modern renaissancekasteel met een kasteelpark.

 

Momenteel voorziet het kasteel in de behoeften van de gemeente en de gemeentelijke bibliotheek. In de directe omgeving van de onlangs gereconstrueerde voormalige boerderijgebouwen van het kasteelcomplex (voortuin) is er een naaiatelier gevestigd.

 

>>> Adres : nám. sv. Ondřeje <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page