top of page
Úpice.png

Úpice (*)

Regio (kraj) : Hradec Králové

District (okres) : Trutnov
Coördinaten locatie : 50°31 N 16°01 O
GPS parking : nám. T. G. Masaryka
Website locatie : 
Úpice

weerbericht.png
pdf.png

Úpice werd rond de 11e eeuw gesticht op een aansluitende handelsroute als station bij de doorwaadbare plaats, waar het nodig was om de rivier te waden. De rivier de Úpa heeft bijgedragen tot de oprichting van de nederzetting, die zijn naam heeft gegeven. De oorspronkelijke nederzetting was klein, het ene deel was gegroepeerd op een verhoogde vlakte boven de rechteroever van Úpa, het andere lag verspreid langs de Radečka-stroom. Op een vrije plek tussen de huizen op de landtong van de rivier werd al snel een kerk gebouwd en daaromheen een begraafplaats gesticht.

Momenteel heeft Úpice iets minder dan 6.000 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Kerk van St. Jakub Většího

 

De geschiedenis van de kerk werd al in 1350 genoemd en was oorspronkelijk een houten versterkt bastion en begraafplaats tot 1698. Ze werd tweemaal verwoest door brand. De huidige vorm is gebouwd in 1698 en ingewijd in 1705. In de toren van 45 meter hoog is de oudste klok uit 1625 bewaard gebleven.

>>> Adres : nám. T. G. Masaryka <<<

 

Pestkolom

 

De barokke sculptuur uit 1724 stond oorspronkelijk in het midden op nám. T. G. Masaryka, maar werd tijdens de wederopbouw van het plein in 1943 verplaatst naar de apsis van de kerk.

 

>>> Adres : nám. T. G. Masaryka <<<

 

Barokní kaple sv. Michala

 

Oorspronkelijk was dit een mortuariumkapel. In de jaren 1698-1701 werd ze gebouwd in opdracht van pastoor Martin Benedikt Hůlek, die begraven ligt in het graf onder de kapel. Ze is opgedragen aan St. Michal om de bouwer van pater Michal Hůlek te herdenken. Adam Kolisko, een van de leiders van de boerenopstand van 1775, werd begraven op de oude begraafplaats bij de kapel en in 1866 werden daar 31 Oostenrijkse en Pruisische soldaten begraven.

 

>>> Adres : Husova <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page