top of page
Úsov.png

Úsov (*)

Regio (kraj) : Olomouc

District (okres) : Šumperk
Coördinaten locatie : 49°48 N 17°00 O
GPS parking : nám. Míru
Website locatie : 
Úsov

weerbericht.png
pdf.png

Úsov is een stad in de regio Olomouc, maakt deel uit van het district Šumperk en telt ongeveer 1.200 inwoners.

 

De onmiskenbare dominantie van het kasteel, een van de oudste in Moravië, beheerst de kleine stad. Het eerste schriftelijke record dateert uit 1260. Rond het midden van de 13e eeuw werd het gotisch kasteel gebouwd in de stijl van een Frans kasteel.

 

Aan het einde van de 17e eeuw werd een twee verdiepingen tellend barok kasteelgebouw toegevoegd. In 1898 richtte Johannes II van Liechtenstein er het Bos- en Jachtmuseum op.

 

Bezienswaardigheden

Kostel sv. Jiljí

De kerk van St. Jiljí bevindt zich in de kasteelomgeving, op een oude, ommuurde begraafplaats. Ze werd in 1736 gebouwd door prins Joseph van Liechtenstein en werd op 23 juni 1741 ingewijd door de Olomouc-bisschop Jakub Arnošt, graaf van Liechtenstein.

 

Via een tweetraps trap met een ingebouwde kapel kan de kerk bereikt worden. Voor de trap staat een rococokruis uit 1746. De huidige aanblik van de kerk gaat terug tot 1736, toen ze nieuw werd gebouwd.

De hele kerk is gewelfd. Bij de ingang is een spitse toren voorzien van een koperen ronde koepel met een dubbel kruis. De kerk heeft geen uurwerk. In de toren staan ​​vier klokken.

 

Tussen 1881 en 1884 werd de kerk grondig gerestaureerd.

 

>>> Adres : Zámecká <<<

 

Kasteel van Úsov

 

Volgens archeologische onderzoeken lijkt het zeer waarschijnlijk dat het oorspronkelijke kasteel rond het midden van de 13e eeuw is gebouwd, waarschijnlijk op bevel van de Tsjechische heerser. Tot 1487 werd het kasteelpaleis herbouwd door de heren van Vlašim, gedeeltelijke wijzigingen werden aangebracht door de heren van Boskovice en vanaf de 17e eeuw door de Liechtensteins, die het kasteel bezaten tot 1945.

 

Het originele gotische kasteel, gebouwd in Franse stijl, is een van de oudste in Moravië. De Šternberks, Boskovics wisselden hier om beurten en sinds 1597 was het kasteel eigendom van de Liechtensteins die een barok kasteelgebouw bouwden. In 1898 plaatste hij Johannes II. van Liechtenstein tot het kasteelinterieur bosbouw- en jachtmuseum met een rijke collectie dieren van grote landgoederen in Liechtenstein en jachtexpedities naar Polen, Italië, Afrika en India.  

 

De eerste verdieping wordt vertegenwoordigd door trofeeën van Afrikaanse dieren - voornamelijk antilopen, gazellen, schedels en slagtanden van olifanten, leeuwen, zebra's en neushoorns uit de eeuwwisseling van de 19e en 20e eeuw.

 

De vloeren van de tweede verdieping presenteren vogels en zoogdieren. De bijbehorende exposities hebben jachtthema's, wapencollecties, meubels gemaakt van boomwortels en objecten die bosbouw documenteren in het begin van de 20e eeuw.

 

Het museum in Úsov is een uniek historisch museum van deze soort in Centraal-Europa. Het presenteert jacht- en wetenschapscollecties in de originele Liechtenstein-installatie uit de eeuwwisseling van de 19e en 20e eeuw. De exposities zijn honderd jaar oud ongewijzigd.

 

>>> Adres : Zámecká 1 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page