top of page
Ústí nad Labem.png

Ústí nad Labem (**)

Regio (kraj) : Ústí nad Labem
District (okres) : Ústí nad Labem
Coördinaten locatie : 50°39 N 14°02 O
GPS parking : Dlouhá - Na Zacházce 844 (Zámek)
Website locatie : 
Ústí nad Labem

weerbericht.png
pdf.png

De stad Ústí nad Labem ligt in het prachtige landschap van de Elbe-vallei in het noorden van Tsjechië. Het ligt op minder dan 90 km van de hoofdstad Praag, op slechts 66 km van Dresden, Duitsland. Met bijna 93.000 inwoners is het de 7e grootste stad in Tsjechië en de zetel van de regio Ústí. Vroeger beroemd om zijn industrie, is de stad nu een belangrijk cultureel, sport- en zakencentrum.

Ústí nad Labem ligt in het hart van het beschermde landschapsgebied van České středohoří, dat wordt gedomineerd door de Elbe-vallei met Porta Bohemica, de zogenaamde poort van Bohemen. Het landschap hier is typische kegels van heuvels van lange uitgestorven vulkanen. Een prachtig uitzicht op het landschap wordt geboden door een aantal uitkijkpunten en uitkijktorens, zoals např. Erbenova vyhlídka, Větruše.

 

Niet ver van Ústí nad Labem stijgt de bergrug van het Ertsgebergte steil, en het is niet ver naar de rotslabyrinten van de Elbe-zandstenen en het Boheems Zwitserland Nationaal Park.

 

Het leven van de stad is altijd in verband gebracht met water. De rivier de Elbe is een belangrijke Europese waterweg en wordt gebruikt voor vracht- en pleziervaart. De rivier Bílina stroomt het stadsgebied in. Talrijke stromen die samenkomen in de Elbe hebben prachtige watervallen rondom Ústí nad Labem gecreëerd. Er zijn er veel in de buurt van de stad. Een van de beroemdste en meest bezochte watervallen is de waterval Vaňovský. In het nabijgelegen Chabařovice werd het Milada-meer gevormd door de bruinkoolgroeve onder water te zetten.

 

Bezienswaardigheden

 

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

 

De kerk werd gebouwd rond 1318. Tijdens de Hussietenoorlogen werden de toren en het drievoudige schip verwoest. De restauratie begon pas in 1452. In de jaren tachtig werd het herbouwd in laatgotische stijl.

 

Het bombardement op de stad in april 1945 heeft de fundering van de tempeltoren ernstig beschadigd en sindsdien is de toren 200,9 centimeter gekanteld ten opzichte van de loodrechte as.

 

Hij behoort tot de vijf meest hellende torens in Europa, direct achter de beroemde klokkentoren van Pisa.

 

>>> Adres : Bílinská 110/3 <<<

 

Kasteel Střekov

 

De aangepaste kasteelruïnes vormen een opvallende dominante in het zuiden van de stad over de rechteroever van de rivier de Elbe. De ruïnes zijn geplaatst op een 100 m hoge rotssteen. Het kasteel werd gesticht in 1318 om de lokale handelsroute te beschermen.

 

De romantische uitstraling van de kasteelruïnes trok vele opmerkelijke persoonlijkheden (bijv. Schilder Adrian Ludwig Richter, Ernst Gustav Doerel, componist Richard Wagner, dichter Karel Hynek Macha).

 

In de periode 1923-1936 werd de Masaryk-overstromingspoort met een scheepssluis en een elektriciteitscentrale gebouwd onder het kasteel aan de rivier de Labe.

 

Een tentoonstelling over de geschiedenis van het kasteel en de regio kan worden bezocht in het kasteelpaleis. Bezoekers van het restaurantterras hebben een prachtig uitzicht op de stad en de Elbe-vallei.

Na 1989 werd het kasteel teruggegeven aan de familie Lobkowicz.

 

>>> Adres : Na Zacházce 844 <<<

pdf.png
pdf.png
pdf.png
bottom of page