top of page
Ústí nad Orlicí.png

Ústí nad Orlicí (*)

Regio (kraj) : Pardubice

District (okres) : Ústí nad Orlicí
Coördinaten locatie : 49°58 N 16°24 O
GPS parking : Mírové nám.
Website locatie : 
Ústí nad Orlicí

weerbericht.png
pdf.png

Ústí nad Orlicí is een stad in de regio Pardubice en maakt deel uit van het district Ústí nad Orlicí.

De stad Ústí nad Orlicí ligt in de uitlopers van het Orlické-gebergte aan de samenvloeiing van de Tichá Orlice en de Třebovka-rivieren. Het begin van de stad houdt verband met de piekkolonisatie in de tweede helft van de 13e eeuw, toen het in opdracht van de heersers Václav I en Přemysl Otakar II werd gebouwd. De nieuwe woonwijk werd gesticht op een voorgebergte boven de oorspronkelijke nederzetting, die tot op de dag van vandaag lijkt op een bijna normaal plein en de indeling van het stadscentrum.

 

Een stadsbrand in 1705 verwoestte het oude stadhuis, dat dateert uit 1721-1723. Sinds de 18e eeuw werd de oorspronkelijke houten bouw vervangen door een bakstenen gebouw, toen de barokke architectuur de stad een nieuw gezicht gaf. Kwam er ook bij : een Mariakolom op het plein, een decanaatgebouw en de Maria-Hemelvaartskerk en een oude kruisweg op weg naar Litomyšl. De huidige kruiswegstaties uit de kapellen dateren uit het begin van de tweede helft van de 19e eeuw, toen ook de huidige uitstraling van het plein met herenhuizen en arcades werd gevormd.

 

De bevrijding van mei door het Rode Leger in 1945 en de daaropvolgende politieke en administratieve evolutie veranderden de hartslag van dit kleine stadje. Ústí herwon de status van districtsstad. Deze positie werd in 1960 bevestigd en uitgebreid. Ústí was tot 2002 de zetel van het districtskantoor en tot op heden is de rechtbank hier gevestigd. Het naoorlogse tijdperk van het socialisme werd sterk beïnvloed door de huidige stadsvorm.

 

Tegenwoordig heeft de stad (met de naburige dorpen in de buurt) minder dan 15.000 inwoners en is het een gemeente met uitgebreide bevoegdheden voor de omliggende regio.

 

Bezienswaardigheden

 

Hernych Villa

 

Het Art Nouveau-gebouw werd in 1906 gebouwd door Florian Hernych, eigenaar van het bedrijf Jan Hernych en zoon, die eigenaar was van de naburige textielfabriek. Later was het de zetel van de muziekschool van Jaroslav Kocian en het monument van revolutionaire tradities. De stad werd in 2003 eigenaar van dit gebouw. ​​Na de wederopbouw sinds 2006 werd het op 26 april 2008 ingewijd als het culturele en sociale centrum van het Tsjechisch-Poolse grensgebied en de zetel van het Stedelijk Museum.

 

In de gevel van de villa staat een standbeeld van St. Florián, de beschermheilige van de villabouwer, en in de tuin staat een meesterwerk van de in Ústí geboren Quido Kocian "Mrtvý Ábel". De plannen voor de villa zijn ontwikkeld door het Praagse bureau van architect Matěj Blecha. In 1880 werden dankzij Florian Hernych de eerste mechanische weefgetouwen voor katoen in Ústí nad Orlicí geïnstalleerd.

 

>>> Adres : 17. listopadu 72 <<<

 

Vredesplein

 

De plattegrond van het plein met aangrenzende straten is het enige monument voor de fundering van de kolonisatie stad in de tweede helft van de 13e eeuw. De bebouwing rond het plein was grotendeels van hout met karakteristieke arcades op de begane grond van de woningen. Er waren koopmanswinkels, maar ook werkplaatsen van ambachtslieden die hun producten onder de arcade tentoonstelden en verkochten.

 

Het uiterlijk van het bijna vierkante plein is sinds 1737 voltooid door de nog steeds staande kolom met het beeld van de Maagd Maria en de fontein die aan het einde van de 19e eeuw werd geannuleerd. Sinds het einde van de 18e eeuw werden de houten gebouwen geleidelijk vervangen door bakstenen gebouwen die voornamelijk door het classicisme werden beïnvloed. Huizen met arcades zijn tegenwoordig door de staat beschermde monumenten.

 

>>> Adres : Mírové nám. <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page