top of page
Valašské-Klobouky.png

Valašské Klobouky (*)

Regio (kraj) : Zlín

District (okres) : Zlín
Coördinaten locatie : 49°08 N 18°01 O
GPS parking : Masarykovo nám.
Website locatie : 
Valašské Klobouky

weerbericht.png
pdf.png

Valašské Klobouky is een stad in de regio Zlín, maakt deel uit van het district Zlín en telt ongeveer 5.000 inwoners.

 

Volgens de legende dankt de stad zijn naam aan een hoed, die de adel van Brumovská gebruikte tijdens de jachttochten en om hun favoriete bron bekend te maken, die zich op de plaats van de fontein van vandaag bevond. Toen het dorp later werd gesticht, heette het Klobouky. Sinds 1885 gebruikt de stad de huidige naam Valašské Klobouky.

Bij een grote brand in 1896 werd meer dan de helft van de stad in de as gelegd. Deze brand wordt in de 19e eeuw beschouwd als de grootste in Moravië. De brand verwoestte de meeste originele houten huizen en de nieuwbouw was al in baksteenvorm.

 

Des te waardevoller zijn de drie bewaard gebleven houten huizen, die de brand hebben overleefd en nog steeds in de buurt van Masarykovo namesti staan, aan de weg naar Brumov-Bylnice.

 

Bezienswaardigheden

 

Stará radnice

 

Het oude stadhuis, een van de historische schatten van de stad, is het stadsmuseum. De eerste schriftelijke vermelding van het stadhuis dateert uit 1567.

 

Recht voor het gebouw staat een historische schandpaal uit de 16e eeuw, een van de oudst bewaard gebleven in Tsjechië. De daders zijn niet meer gebonden aan de schandpaal, maar men kan hier zeker een foto nemen. In het museum zijn er exposities over de Prehistorie van Zuid-Walachije.

 

>>> Adres : Masarykovo namesti <<<

 

Mariánský sloup

 

De pestzuil is gebouwd in 1761. De zuil is versierd met beelden van vier heiligen: St. Florian beschermt de stad tegen branden, St. Vendelín is de beschermer van velden en vee, St. Tekla, de genezer, beschermt de stad tegen ziekte, en de aartsengel Rafael met de kleine Tobias beschermt pelgrims.

>>> Adres : Masarykovo namesti <<<

Kostel Povýšení sv. Kříže

 

De kern van de kerk dateert uit de jaren 1440, de toren dateert uit de 16e en 17e eeuw. De kerk werd tijdens de invasie van de Tartaren in 1663 afgebrand en vervolgens herbouwd. Onder de vloer is er een antieke stenen sproeier, een voormalige doopvont uit 1521, het oudste bewaard gebleven deel van de parochiekerk.

 

>>> Adres : Smetanova <<<

 

 

Zimova hrobka

 

De Zimova graftombe is een cultureel monument geregistreerd in de Centrale Lijst van Culturele Monumenten van Tsjechië. Het is een pseudo-gotische stenen tombe met een grafschrift van Antonín Zima en sculpturale figuratieve decoratie.

De tombe is een uniek bewijs van de monumentale begrafenisarchitectuur uit de periode van het late historisme in de regio. Het ontwerp is van hoge kwaliteit, zowel architectonisch als artistiek.

 

>>> Adres : Hrbitovni <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page