top of page
Valašské Meziříčí.png

Valašské Meziříčí (**)

Regio (kraj) : Zlín 
District (okres) : Vsetín
Coördinaten locatie : 49°27 N 17°57 O
GPS parking : Náměstí
Website locatie :
Valašské Meziříčí

weerbericht.png
pdf.png

Valašské Meziříčí ligt aan de samenvloeiing van de rivieren Rožnovská en Vsetínská Bečva in het Noordoosten van Tsjechië en telt ongeveer 28.000 inwoners. De locatie is de toegangspoort tot het Moravisch-Silezische Beskydy-gebergte.

 

De eerste vermelding van Meziříčí komt uit 1297. In de buurt werd het dorp Krásno gesticht, dat in 1491 bevorderd werd tot een stad.

 

Door de eeuwen heen zijn er weinig belangrijke gebeurtenissen geweest die de stad veranderd hebben. Terwijl in de tweede helft van de 19e eeuw industriële ondernemingen, glasfabrieken, fabrieken voor landbouwmachines, productie van leer, textiel, keramiek, hoeden, enz. werden gevestigd in Krásno, werden middelbare en industriële scholen gevestigd in Meziříčí.

 

In 1924 fuseerden de dorpen Meziříčí en Krásno tot Valašské Meziříčí.

 

Bezienswaardigheden van de stad

 

Centrale plein Náměstí

 

De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad situeren zich op het centrale plein Náměstí.

Men vindt er onder andere het renaissancistisch stadhuisgebouw, de burgerkerk U Apoštolů en de pestkolom. Daarnaast is er in de omgeving van het centrale plein de parochiekerk van de Hemelvaart van de Maagd Maria, de Renaissancekerk van St. James en de houten kerk van de Heilige Drievuldigheid met Lapidarium Trinity (alleen geopend in juli en augustus).

 

Verder is er de Moravische wandtapijtfabriek, gevestigd in Husova 364/4, met een levend wandtapijtmuseum.

 

>>> Adres : Náměstí <<<

 

Zámek Žerotinů

 

Het kasteel, dat majestueus boven Rožnovská Bečva uittorent, is een van de herkenningspunten van de stad. Met de bouw ervan werd in de eerste helft van de 16e eeuw begonnen door Jan van Pernštejn. Oorspronkelijk een renaissancekasteel, later herbouwd in barokstijl. Aanvankelijk woonde hier de familie Žerotín.

 

Tijdens de oorlogen veranderde het in een militaire ziekenboeg. Grenzend aan de noordelijke vleugel is een zeer waardevol stenen portaal met het embleem van de graven van Žerotín.

 

Door de uitgebreide wederopbouw, die eind vorige eeuw begon, werd het kasteel Žerotínů het centrum van het culturele leven van de stad. In het kasteel is er een theaterzaal.

 

>>> Komenského 1 <<<

 

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

 

Het slanke silhouet van de toren is een van de beroemdste symbolen van Valašské Meziříčí. De parochiekerk van Maria-Tenhemelopneming is een zeer waardevol, van oorsprong gotisch gebouw uit de 15e eeuw. Ze werd later meerdere keren herbouwd.

 

Het huidige barokke uiterlijk dateert uit de 17e tot 18e eeuw. In die tijd werd ze uitgebreid met een kapel en het oratorium van Žerotín. Ook het schip van de kerk werd aangepast aan het barokke uiterlijk. De pastorie valt op door haar bewaard gebleven gotische gewelf. De kerk is een van de dominanten die het totaalbeeld van de stad mede creëren.

 

>>> Adres : Stříbrná 7 <<<

 

Kinský kasteel

 

Het Empire-kasteel is ontstaan ​​door de heropbouw van het oorspronkelijke administratieve gebouw van het landgoed in 1854 onder Eugen Kinský. In de vorm van een eenvoudig gebouw met een mansardedak is het tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Rondom het kasteel ligt een park met zeldzame soorten bomen.

 

Sinds 1949 wordt het kasteel gebruikt door het museum, dat bezoekers momenteel een demonstratie biedt van de manier van leven aan het begin van de 19e en 20e eeuw, een tentoonstelling gewijd aan het verlichten van glas en wandtapijten, of een verzameling oude prenten en manuscripten.

 

>>> Adres : Zámecká 3/55, Krásno nad Bečvou <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page