top of page
Valeč.png

Valeč (*)

Regio (kraj) : Vysočina

District (okres) : Třebíč
Coördinaten locatie : 49°13 N 15°52 O
GPS parking : Valeč 1
Website locatie : 
Valeč

weerbericht.png
pdf.png

Valeč ligt in de zuidelijke uitlopers van de Boheems-Moravische Hooglanden, 15 km ten zuidoosten van de districtsstad Třebíč op een hoogte van 438 meter. Het dorp telt ongeveer 400 inwoners.

 

Bij het dorp is er een Dalešice-dam aan de rivier Jihlava (pompopslag voor waterkrachtcentrale). De dichtstbijzijnde bergkammen zijn Valečský kopec (528 m) in het noordwesten en Svatocheň (520 m) in het zuidwesten.

 

Oorspronkelijk droeg het dorp de naam "Valč", de huidige naam wordt sinds 1925 gebruikt.

 

De dominante kenmerken van het dorp zijn een kerk, een kasteel en een school, en al deze belangrijke gebeurtenissen in het leven van de inwoners van Valeč in de afgelopen eeuwen houden verband met deze gebouwen.

 

De eerste schriftelijke vermelding van Valča komt uit 1294, maar de oudste historische vondsten - gehouwen stenen werktuigen en zogenaamd Horák-keramiek zijn ongeveer 6000 jaar oud.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Valeč

 

Het fort is waarschijnlijk gebouwd aan het begin van de 15e eeuw. In 1534 werd het verbouwd in renaissancestijl maar in 1712 werd het opnieuw aangepast, dit keer in barokke vorm, wat vandaag nog het geval is.

 

Na decennia van verval onder totalitarisme kreeg het kasteel na 2000 een particuliere eigenaar, die het met succes renoveerde. Tegenwoordig is er een luxe hotel en restaurant in het kasteel.

 

>>> Adres : Valeč 1 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page