top of page
Valtice.png

Valtice (***)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië
District (okres) : Břeclav
Coördinaten locatie : 48°44 N 16°45 O
GPS parking : Náměstí Svobody
Website locatie :
Valtice

weerbericht.png
pdf.png

Valtice is een gemeente in de regio Zuid-Moravië, maakt deel uit van het district Břeclav en telt ongeveer 2.500 inwoners. Lednice maakt samen met Valtice deel uit van het "Cultuurlandschap van Lednice-Valtice" dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

 

Valtice was tot het einde van de Eerste Wereldoorlog een deel van Neder-Oostenrijk. De connectie met de Tsjechoslowaakse Republiek kwam tot stand als onderdeel van het vredesverdrag dat op 10 september 1919 in Saint-Germain-en-Laye nabij Parijs werd ondertekend. Het verdrag trad op 9 augustus 1920 in werking en de overname van Valtice door de Tsjechoslowaakse autoriteit vond plaats op 1 juli 1920.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Valtice

 

De allereerste bekende schriftelijke vermelding over Valtice (destijds geschreven als Veldesperch) komt van 10 januari 1193. Nog vóór deze datum stond er een versterkt gebouw in Valtice, waarschijnlijk met klei en houten wallen en een dichtgemetselde woonkern. De nieuwe eigenaren van Valtice, de familie van Seefeld, behoorden tot de prominente ministers van de Oostenrijkse hertogen en bekleedden het ambt van voornaamste butlers. In die periode werd het kasteel van Valtice in de laat-Romeinse vorm herbouwd en uitgerust met een veelhoekige toren en het kasteel werd veranderd in een plaats waar riddertoernooien en -wedstrijden werden gehouden.

 

Na de stormachtige 15e eeuw, de Hussite plundering en de Tsjechisch-Hongaarse oorlogen tijdens het bewind van Jiří z Poděbrad (George van Poděbrady) en Matthias Corvinus, beleefde Valtice vernieuwing en voorspoed in de dagen van Hartman I van Liechtenstein (1506-1540). Een enorme stimulans voor de ontwikkeling van het kasteel van Valtice was het verlies van het familiebezit bij Mikulov (in 1560). Het voormalige kasteel werd gewijzigd in het viervleugelige Renaissance-gebouw met de arcade-loggia.

 

Ontwikkeling op het netwerk van gebouwen in het Lednice-Valtice-gebied in de eerste decennia van de 19e eeuw raakte het gebied rond het Valtice-kasteel niet meer, want zelfs toen diende de beroemde kasteelsuite als een toeristische bestemming.

 

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel verwoest door Russische gevangenen, die daar wachtten op hun repatriëring. Ze werden allemaal neergeschoten als verraders nadat het Rode Leger was gekomen. Een deel van de inhoud werd gestolen of beschadigd, en halverwege 1947 werd een vrouwenkamp voor dwangarbeid gevestigd in de oostelijke vleugel van het voorste kasteelgebouw. De gedetineerde vrouwen werkten meestal op boerderijen en in wijnkelders.

 

Een geleidelijke vernieuwing van het kasteel begon in de jaren 1970 en gaat nog steeds door. In de periode 2014-2015 werd een brede vernieuwing van de Rijhal uitgevoerd en werd een replica van het laatbarokke (classicistische) theater gebouwd in de oorspronkelijke ommuring. In 2016 werden de privékamers van prinsessen van Lichtenstein op de eerste verdieping van het kasteel voor het eerst aan het publiek voorgesteld. Op deze plek vindt men een unieke verzameling familietheaters.

 

Door de eeuwen heen als gevolg van residentiële functies en de ambities van de eigenaren, werd een enorme woning gecreëerd, die voldoende ruimte bood voor een prinselijke rechtbank, die tegelijkertijd het prestige van de familie Liechtenstein vertegenwoordigde: een van de machtigste families in het Donau-gebied. Het hele kasteelgebied inclusief het landschap en de gebouwen in de buurt staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

 

>>> Adres : Zámek 1 <<<

>>> Website : Kasteel Valtice <<<

 

Dianin chrám

 

Nadat hij de boerderij Nový dvůr had voltooid en een project had ingediend voor het jachthuis Pohansko, gaf prins John I opdracht voor een ander gerechtsgebouw, “Diana’s Tempel”, aan zijn hofarchitect Josef Hardtmuth. Het is ook bekend als “Rendez-vous”, waarschijnlijk omdat het diende als verzamelplaats en achtergrond voor jagers.

 

Het hele gebouw ligt in een romantische omgeving boven de vijver en is omgeven door een volgroeid Boří-bos, dat ooit was verweven met regelmatige doorsneden, waardoor de Engelse manier van jagen op wild in de zadels van paarden mogelijk was.

 

>>> Adres : Rendez-vous 361 <<<

>>> Website : Diana's tempel <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page