top of page
Velehrad.png

Velehrad (**)

Regio (kraj) : Zlín
District (okres) : Uherské Hradiště
Coördinaten locatie : 49°07 N 17°24 O
GPS parking : Nádvoří
Website locatie :
Velehrad

weerbericht.png
pdf.png

Tegenwoordig is Velehrad een plek waar toeristen een van de juweeltjes van de Moravische barokarchitectuur willen zien in deze historische plek.

De eerste bewoners vestigden zich in het vroege stenentijdperk in het schilderachtige landschap. De cisterciënzer monniken begonnen dit gebied echter systematisch te beheren. Hun klooster werd hier gesticht door de Moravische markgraaf Vladislav Jindřich (broer van de Tsjechische koning Přemysl Otakar I) en de Olomouc-bisschop Robert. Dit gebeurde in 1205. Het hele romaanse complex werd voltooid in de eerste helft van de 13e eeuw. De levensbehoeften van de monniken werden verschaft door de seculiere gemeenschap, mensen die later inwoners werden van een onafhankelijke gemeenschap.

 

De veelbelovende ontwikkeling van het klooster werd voor het eerst onderbroken in 1421, toen het werd verbrand door Hussieten uit het nabijgelegen Nedakonice. De tweede slag was een grote brand, die in 1681 Velehrad trof. De cisterciënzers besloten toen voor een volledige reconstructie, die het klooster en de kerk de vorm en uitzicht gaf, zoals ze er vandaag nog uitziet. In de loop van de volgende vijftig jaar was er een levendige bouwactiviteit in Velehrad, wat resulteerde in een barok juweel, waarvan de decoratie bijvoorbeeld werd beïnvloed door de grote Moravische schilder Ignác Raab.

 

De cisterciënzers genoten echter niet te lang van de vruchten van hun activiteiten. Al in 1784 was het klooster bij beslissing van keizer Joseph II. geannuleerd. De mensen die in het klooster dienden, bleven echter en vormden een gemeenschap van inwoners van het dorp Velehrad, dat sinds 1785 fungeert als een gemeente met een eigen zelfbestuur.

 

Velehrad krijgt pas in het midden van de 19e eeuw de aandacht. In de context van het groeiende nationale bewustzijn, het respect voor St. Cyril en Methodius, wiens activiteiten traditioneel worden geassocieerd met Velehrad (hoewel we vandaag zeker weten dat de originele Velehrad niet identiek is aan de huidige). Het vervallen kloostercomplex wordt geleidelijk gereconstrueerd. Het wordt een plek waar tienduizenden pelgrims elkaar ontmoeten tijdens jaarlijkse bedevaarten, een plaats bezocht door paus Johannes Paulus II. en noemden het een brug tussen oost en west.

 

Vandaag zijn er ongeveer 1.200 inwoners in Velehrad. De "Dagen van goede wil" zijn gekoppeld aan bedevaartsevenementen, die tot doel hebben verschillende liefdadigheidsprojecten te ondersteunen en al diegenen te verbinden die goede dingen willen helpen.

pdf.png
pdf.png
bottom of page