top of page
Velhartice.png

Velhartice (**)

Regio (kraj) : Plzeň
District (okres) : Klatovy
Coördinaten locatie : 49°16 N 13°23 O
GPS parking : Velhartice 1
Website locatie :
Velhartice

weerbericht.png
pdf.png

Velhartice ligt in de uitlopers van het Boheemse woud boven de rivier de Ostružná op een gemiddelde hoogte van 622 m. Het dorp bevindt zich 18 km ten zuidoosten van Klatovy en elf kilometer ten westen van Sušice en telt ongeveer 900 inwoners.

Het meest fascinerende van de gemeente is het schilderachtige uitzicht op de voormalige stad met een kasteel op een heuvel in het midden van beboste heuvels.

 

Velhartice heeft in elk seizoen veel te bieden. Naast prachtige natuur en diepe bossen, is er de mogelijkheid om te zwemmen in de recreatieve vijver Bušek, sporten op de multifunctionele speeltuin, de mogelijkheid om te fietsen en in de winter is er een skilift.

 

Het oudste document over Velhartice dateert uit 1318. Rond deze tijd werd het kasteel gebouwd, dat toebehoorde aan Bušek van Velhartice, butler en vriend van Karel IV. De nederzetting werd echter eerder opgericht tijdens een zakenreis van Beieren naar het binnenland van Bohemen.

 

 

Ouder dan het kasteel is de parochiekerk, oorspronkelijk romaans. Het charter van een andere kerk uit 1373 noemt de nederzetting een kleine stad. Na 1390 waren de eigenaren van Velhartice heren van Hradec (Jindřichov). Hiervan gaf Menhart de stad het eerste voorrecht in 1444 (betreffende de ideeën van de dood). Gedurende deze periode waren de Tsjechische kroonjuwelen meerdere jaren verborgen in het kasteel.

 

Tot 1506 was Zdeněk Lev van Rožmitál de meester in Velhartice. Hij begon hier met zilverwinning en handhaafde het recht van twee jaarmarkten voor de stad. Tijdens de Dertigjarige Oorlog bouwde de keizerlijke kolonel de Hoeff Huerta  een renaissancistisch paleis in het kasteel.

 

Aan het einde van de 18e eeuw begonnen de eigenaren van het landgoed van graaf Desfours hier papier te produceren, in 1865 werd een andere papierfabriek opgericht.

 

In 1869 werd een postkantoor gevestigd in Velhartice. In 1882 bouwde een joodse zakenman een leerfabriek in het dorp. Gedurende deze periode had Velhartice ongeveer 1100 inwoners. Alle 19 lokale joden waren het slachtoffer van de nazi-bezetting.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Velhartice

Na vele jaren van inspanning werden afzonderlijke delen van de kasteelgebouwen en het kasteel met onconventionele constructies geleidelijk aan opengesteld voor het publiek. Het kasteel kan bezocht worden onder begeleiding van een gids tijdens een kasteeltour.

 

Een audiovisuele projectie zal de bezoekers vertrouwd maken met de geschiedenis, bouwontwikkeling en vernieuwing van dit monumentale complex.

 

Sinds 2009 is ook een nieuwe sightseeingtour buiten het kasteelterrein geopend. Het is een gratis rondleiding door een reeks gebouwen van volksarchitectuur, een soort openluchtmuseum.

 

>>> Adres : Velhartice 1 <<<

>>> Website : Kasteel Velhartice <<<

 

Kostel Narození Panny Marie

 

De bouw van het laat-romaanse heiligdom “de geboorte van de heilige Maria”, die de stad domineert, vond plaats rond 1330.

Het oudste deel van het gebouw bevindt zich aan de noordkant van het schip. Het portaal naar het schip toe, het metselwerk en het vermeende type galerij, zou uitgevoerd zijn tussen 12e en 13e eeuw.

Het koor en het zuidelijke zijschip zijn van rond 1325, de vier pijlers in het schip en de sacristie met de schatkamer in het noorden van de berg werden gebouwd na 1510.

 

>>> Adres : Velhartice 61 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page