top of page
Velke Popovice.png

Velké Popovice (***)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen

District (okres) : Praha-východ
Coördinaten locatie : 49°55 N 14°38 O
GPS parking : Ringhofferova 1
Website locatie : 
Velké Popovice

weerbericht.png
pdf.png

Velké Popovice is een gemeente in de regio Midden-Bohemen, maakt deel uit van het district Praha-východ en telt ongeveer 2.000 inwoners.

 

Aan de zuidrand strekt het dorp zich uit in het natuurpark Velkopopovicko. Het is een van de meest originele landschappen aan de oostelijke rand van Praag en de educatieve route "Landschap van Baron Ringhoffer" loopt door zijn grondgebied.

 

De eerste overgebleven schriftelijke vermelding van het dorp Velké Popovice dateert uit de eerste helft van de 14e eeuw, meer bepaald in 1332. Oorspronkelijk werd dit gebied echter niet het dorp Velké Popovice genoemd, maar de nederzetting Adamovice.

 

Na de Hussieten gevechten, waarvan zelfs de vesting Popovice niet gespaard bleef, liet in 1560 de toenmalige eigenaar, Jiří z Krejštanu, een nieuw fort bouwen. Het werd gebouwd op de plaats van het oudste gebouw van de huidige brouwerij, en zelfs toen werd hier bier gebrouwen.

 

Sinds de oprichting van de brouwerij in 1874 wordt hier nog steeds bier gebrouwen in de brouwerij Velkopopovický Kozel.

 

​Bezienswaardigheden

 

 

Kostel Panny Marie Sněžné

 

De kerk staat in het centrum van Popovice op een helling boven deze weg en op de linkeroever van de Mokřanský-stroom. De kerk is omgeven door een hoge schuttingmuur rondom de voormalige begraafplaats.

 

De gotische kerk in Popovice was een algemeen, landelijk georiënteerd heiligdom met een rechthoekig schip en een ingesprongen pastorie met een verondersteld ondiep driehoekig uiteinde. Aan de zuidgevel werd een ietwat rechthoekige sacristie in de hoek tussen het schip en de pastorie ingevoegd, die de begane grond vormde van een prismatische klokkentoren, waarschijnlijk van hout op hogere niveaus.

 

>>> Adres : Masarykova 22 <<<

 

Brouwerij Velké Popovice

 

Een excursie naar de Velkopopovický-brouwerij zal de bezoeker kennis laten maken met zowel de oprichter, Baron František Ringhoffer, als het proces van het bereiden van het Velkopopovický-pils.

 

De rondleiding door de brouwerij begint met een korte film over de geschiedenis van de brouwerij en de productie van Velkopopovický Kozel-bier en gaat verder naar de brouwerij, waar men de ingrediënten leert kennen, een koperen brouwset ziet en de fermentatie van bier op kelders leert kennen.

 

De bezoekersroute omvat lager-kelders en ook een bottelarij met een volledig geautomatiseerde flessenlijn. De tour omvat ook een proeverij van Velkopopovický Kozel voor bezoekers ouder dan 18 jaar.

 

>>> Adres : Ringhofferova 1 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page